Een pijnlijke achillespees, de achilleshiel voor veel hardlopers.

  Een pijnlijke achillespees, de achilleshiel voor veel hardlopers.

Veel hardlopers krijgen te maken met een pijnlijke achillespees. Wat is de oorzaak, wat kun je er aan doen (om het te voorkomen)? Dat lees je nu in deze Runsupplies blog!

Een pijnlijke achillespees, de achilleshiel voor veel hardlopers

De achillespeesblessure is een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Onder niet hardlopers is de incidentie ongeveer 2 / 1000. Onder hardlopers is deze incidentie veel hoger. In verschillende onderzoeken worden percentages tussen de 15-35% gevonden. Hardlopen is voor de spieren en pezen erg belastend en daarom is een goede balans in de training erg belangrijk. In 3-5% van de gevallen is de blessure zo hardnekkig dat er definitief gestopt moet worden met hardlopen. Dit willen we natuurlijk helpen te voorkomen! 

 

De achillespees is verbinding tussen twee kuitspieren (m.Gastrocnemicus en de m. Soleus) en de hak (Calcaneus). De twee spieren komen vanuit de knieholte en lopen tot zo’n 10 á 15 centimeter boven de hak en gaan dan over in de achillespees. De achillespees heeft onder andere als functie de krachten, welke door de kuitspieren geleverd worden, over te brengen op de hak. Hierdoor kunnen we onder andere op de tenen gaan staan, wandelen en hardlopen.

                       achillespees runsupplies

 

De achillespees werkt als een veer waar bij de landing krachten worden opgevangen en weer af worden gegeven bij de afzet. De belasting op de achillespees kan hierbij oplopen tot zo’n zeven keer het lichaamsgewicht. Door goede training hoeft dit geen probleem te zijn voor de pees. Belangrijk hiervoor is dat de trainingsbelasting goed in balans is, de buik- been- en bilspieren hun werk doen en dat er gelopen wordt op goed materiaal (schoenen, sokken e.d.). Dit klinkt allemaal logisch, maar toch gaat het vaak mis.  De blessure ontstaat meestal niet acuut maar is een gevolg van een herhaaldelijke overbelasting (stress, drukte en voeding zijn hier onder andere ook op van invloed). In eerste instantie voel je alleen een licht zeurend gevoel in de ochtend en bij het starten van het hardlopen. Als je hier niet adequaat op reageert en de belasting niet aanpast wordt de overbelasting steeds groter. De pees blijft in de ochtend langer zeuren en je hebt langer nodig om op gang te komen bij het trainen. Hierdoor verliest de pees kwaliteit om de krachten goed te kunnen absorberen en vinden er binnen de pees veranderingen plaats waardoor deze  op gaat zwellen en pijn gaat doen. Als je er op tijd bij bent zijn de veranderingen reversibel, loop je er te lang mee door dan kan het zo zijn dat de achillespees chronisch minder belastbaar wordt. Essentieel dus om dit te voorkomen!

 

        runsupplies achillespees

 

Neem je te weinig tijd voor het herstel dan zal de pees ook steeds vaker in het dagelijks leven op gaan spelen. Het moeilijke van een achillespeesblessure is dat je er in het begin nog wel mee kan trainen. Als de pees warm is zakt de pijn weg. Echter komt de klacht dan erger terug in de 24 uur erna. Hoe langer je doorloopt hoe langer het herstel duurt.

 

Pijn aan de achilles, maar wat nu

 

Voor een goede behandeling is er in eerste instantie een goede diagnose nodig. Is het de pees, de peesschede, de slijmbeurs of uitstraling vanuit de kuit. Elke achillespees blessure staat op zichzelf en kan niet aan de hand van een informatieve tekst opgelost worden. Als er klachten in de ochtend zijn en bij het starten van het hardlopen is het aan te raden om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut of sportarts. Deze kan een goede diagnose stellen en een behandelplan maken. Dit behandelplan zal normaal gesproken bestaan uit trainingsoefeningen en het behandelen van de voet, pees, kuit en zelfs de rug als het nodig is. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de hardloopschoenen nog voldoende steun en demping geven. Eventueel kan er voor gekozen worden om een hakverhoging in de schoen te leggen om de kuit en achillespees te ontzien. Daarnaast kan een compressiekous of tube om het onderbeen gedragen worden om de kuitspieren te ondersteunen. Een Strassburg sock zorgt ervoor dat de pees gedurende de nacht minder stijf wordt. Deze sok helpt dus bij het herstel van de achillespees. De sok wordt s nachts gedragen en zorgt ervoor dat de pees op lengte blijft. De Strassburg sock wordt door veel atleten gebruikt ter preventie van recidiverende klachten en is een wetenschappelijk bewezen effectief hulpmiddel bij achillespees en hielspoor klachten. Daarnaast kun je met behulp van één van de Blackrolls (welke speciale modellen heeft ontwikkeld om de kuit en voetmusculatuur goed te kunnen behandelen) de spiertonus van het onderbeen beïnvloeden. Dit staat vaak direct in relatie tot het ontstaan en onderhouden van achillespeesklachten.

 

Runsupplies compressiekous

 

Verder is het belangrijk om de loopbelasting aan te passen op de reactie. Mocht er enkele weken niet gelopen zijn is het verstandig om volgens een opbouwschema weer het hardlopen te hervatten om niet terug te vallen. Een voorbeeld hiervan is te vinden in dit blog over het opbouwschema voor een 5 kilometer
Mocht je dit te snel opbouwen krijg je vanzelf weer een terugslag (kunnen wij uit ervaring zeggen). Mocht je professionele begeleiding nodig hebben in het opbouwen van het hardlopen neem dan contact op met Gert Jan Wassink van Running Movements. Gert Jan helpt je bij het afstemmen van een persoonlijk trainingsprogramma om weer tot op het oude niveau (of zelfs beter) terug te komen.

 

Succes met hardlopen en mochten er vragen of opmerkingen zijn twijfel niet om contact met ons op te nemen via info@runsupplies.com

Daarnaast delen wij graag onze mogelijkheden vanuit een opgebouwd (sportmedisch)netwerk op topsportniveau om advies / behandeling te krijgen over hardloop gerelateerde blessures. 

 

fysi-o2 topsport fysiotherapie voor iedereen

Fysi-O2: Top(sport)fysiotherapie voor iedereen 

 

 

 

Runsupplies achillespeesblessure

 

We Supply Your Run

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »