De andere kant van de medaille

De andere kant van de medaille

Van buitenaf leek er niks aan de hand, maar vanbinnen ging ik steeds verder kapot. Mijn mentale gesteldheid belandde in een rollercoaster van emoties. Emoties van verdriet tot aan angst. Deze week een open verhaal van Menno Wilhelm over zijn depressie.Beginfase
Als sporter en student probeer ik altijd het hoogst haalbare te bereiken, the sky is the limit. De trainingsresultaten bezorgde een glimlach op mijn gezicht. Ze gaven me een indicatie over mijn huidige niveau. De glimlach op mijn gezicht veranderde echter in een traan van verdriet na diverse teleurstellende prestaties. Mijn verwachtingspatroon kwam niet overeen met de werkelijkheid. Mijn verwachtingspatroon kwam niet overeen met wat ik liet zien. Langzaam begon er vanbinnen iets te knagen. Het gevoel van falen werd steeds sterker. De gedachte dat ik een mislukking was, kwamen steeds vaker op. De persoon Menno begon zich steeds meer terug te trekken van de buitenwereld.

 

Runsupplies depressie hardlopen

 


Perfectionisme
De opeenstapeling van teleurstellingen zorgde ervoor dat ik nog perfectionistische werd. De trainingen moesten nog perfecter, de voeding nog nauwkeuriger, de bedtijden nog strikter. Ondertussen gingen de wedstrijden die ik liep nog steeds niet naar wens. Het perfectionaliseren begon weer van begin af aan. Alles moest nog beter en nog nauwkeuriger totdat ik besloot geen wedstrijden meer te lopen. De druk, stress en faalangst werden mij teveel. De wereld om mij heen begon te veranderen. De prikkels op het station weerhielden mij ervan met het openbaarvervoer te reizen. De dagelijkse bezigheden kostte de nodige energie. Na een bezoek aan de supermarkt lag ik uitgeteld op de bank. Terwijl buiten de zon scheen, lag ik binnen in bed. De mentale vermoeidheid bezorgde steeds meer fysieke mankementen.     

 

Lage intensiteit
Ondertussen adviseerde de sportarts mij nadrukkelijk op een lage intensiteit te sporten. Ik begon minder vaak op trainingen te verschijnen. Alleen mijn familie en vrienden stelde ik op de hoogte van mijn situatie. Ik begon te vluchten voor de wereld om mij heen. Ik begon mij zelf te isoleren. Ik begon mijzelf te verliezen. Dagen-, weken-, maandenlang leefde ik in een gesloten wereld, waarin niemand tot mij doordrong. Tot het moment waarop goede kennissen van mij ingrepen. Een emotioneel gesprek waarin ik tot in detail mijn gevoel beschreef. Ze begrepen mij, ze drongen tot mij door. Ik besloot mijn beste trainingsmaatjes en coach op de hoogte te stellen.  


Sankt Moritz
    
De trainingsstage naar St. Moritz was iets om naar uit te kijken. Het moest een beloning worden voor het maandenlange gevecht tegen mijzelf. Het moest het begin worden van een nieuwe periode. De sportarts bevestigde kort voor vertrek mijn gevoel. Ik mocht de intensiteit van de trainingen opschroeven. De trainingen verliepen niet goed, maar wat kon ik verwachten? Het belangrijkste, mijn lichaam en geest kwamen tot rust in de prachtige omgeving. Elke avond probeerde ik (bewust) een moment voor mijzelf te pakken door een wandeling te maken. Toch was mijn gemoedstoestand nog niet waar ik het wilde hebben. Hierover had ik tijdens de wandelingen regelmatig contact met vrienden en familie. Praten is immers het beste medicijn. Ik wilde een heftige periode afsluiten, maar hoe? Dat antwoord kwam na een intensieve training op de baan van Chiavenna (Italië). Ik besloot mijn coach en trainingsgroep namelijk te verlaten en opzoek te gaan naar iets anders. Een frisse start, een nieuw begin, een nieuw avontuur.

 

 Menno Wilhelm Runsupplies


Mijn tip

Praten is in mijn geval de sleutel tot succes geweest. Met knikkende knieën en klapperende tanden stelde ik iedereen op de hoogte van mijn situatie. Men had begrip voor mijn situatie. Hoe vaker ik mijn gevoel beschreef, des te makkelijker het werd. Natuurlijk hoeft niet de hele wereld op de hoogte te zijn van jouw situatie. Als je maar kunt terugvallen op mensen die je vertrouwen, liefhebben en in je geloven.

 

 Runsupplies blog

We Supply Your Run

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »