De kracht van imperfectie!

De kracht van imperfectie!

Wees blij met je imperfecties!
Drie chocoladeletters, vier zakken kruidnoten, nog een paar stukjes gevuld speculaas en een amandelstaaf is het eindtotaal van de afgelopen twee, drie weken. Je voelt je schuldig en baalt. Hoe kon je nu zo stom zijn geweest om dit te eten terwijl je hard werkt aan een fit en strak lijf? Herkenbaar? Lees dan vooral verder!
 
Deze blog is een vervolg op mijn vorige blog waarin ik dieper ben ingegaan op het probleem orthorexia. In deze blog wil ik tips meegeven hoe jij gelukkig kunt zijn met je eigen plus- en minpunten. Momenteel word je naar mijn mening doodgegooid met tips over wat je nu wel en niet moet doen om een fit en gezond leven te leiden. Helaas kopiëren we hierbij veel van elkaar. We vergeten dat ieder mens uniek is en een trainings- of voedingsschema niet zomaar te kopiëren is. Orthorexia
Mocht je mijn vorige blog gemist hebben en nieuwsgierig zijn dan kun je via deze link de blog teruglezen. Bij orthorexia zijn mensen obsessief met gezonde voeding bezig. Vaak draait alles 24 uur per dag om gezonde voeding. Mensen die aan orthorexia lijden durven geen ongezonde voeding tot zich te nemen. Het is een groot probleem dat er langzaamaan insluipt doordat (veelal) tieners en jongvolwassenen een paar kilootjes willen afvallen. Het is geen officiële eetstoornis, dat is het verschil met bijvoorbeeld anorexia of boulimia.   

 

Runsupplies hardlopen afvallenIedereen is uniek
Als sportdiëtist zie ik dagelijks veel adviezen over koolhydraatbeperking of gebruik van eiwitpreparaten voorbijkomen. Scroll door een willekeurig Instagram- of Facebookaccount van een zogenaamde fitgirl en ook hier zie ik bovenstaande terug. Ik ben niet tegen het gebruik van eiwitpreparaten. Het probleem is dat veel sporters het onjuist gebruiken of niet weten waarom het goed is voor het lichaam. Ze volgen lukraak de adviezen van populaire fitgirls of –boys op social media, zonder dat ze weten of het goed is om te gebruiken en ze er sterker van worden. Waar het in mijn ogen misgaat is de gedachte dat wat voor jou goed is of wat jij leuk vindt om te doen, ook voor je buurman of buurvrouw geldt. We geven elkaar massaal adviezen zonder na te denken over het feit dat iedereen andere behoeften en een ander lichaam heeft. Immers, ieder mens is uniek. Wat voor jou werkt, hoeft niet voor iemand anders te werken.Ga op je eigen gevoel af
Ga eens bij jezelf na hoe vaak je dingen doet zonder erbij na te denken of je het überhaupt wel leuk vindt of dat het goed voor je is. Veel keuzes die je maakt worden beïnvloed door onze omgeving. De sociale druk, zeker op het gebied van een healthy lifestyle, is tegenwoordig groot en dit wordt mede in stand gehouden door alle posts op social media.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat je niet dagelijks topfit bent om te knallen in de sportschool of zin hebt om lekker gezellig met je vrienden de kroeg in te duiken. Door dit gevoel te negeren kun je juist roofbouw plegen op je fitte lijf. Het is helemaal niet erg om eens lekker te zondigen, je lichaam heeft dit ook nodig anders houd je het niet vol. Dan komt de lekkere trek juist om de hoek kijken.Je gevoel kan je heel veel informatie geven over hoe jij je voelt op een dag. 
De ene dag ben je nu eenmaal fitter dan de andere. Of je planning wijzigt op het laatste moment waardoor je een training moet aanpassen. Je hebt niet altijd alles in de hand. Dit is helemaal niet erg, het maakt het leven ook leuk. Niet alles hoeft voorspelbaar te zijn. Zeg nou zelf, zou jij nu al willen weten wat je over vijf jaar doet qua werk of hoe het ervoor staat met je gezondheid? Dat maakt het leven er niet leuker op lijkt mij.


Tips om trots te zijn op wie je bent:
Als laatste wil ik jullie nog wat tips meegeven om trots op jezelf te zijn/worden:
1. Ga op jouw gevoel af, doe waar jij je goed bij voelt!
2. Realiseer je dat achter elke mooie foto of post op social media ook een verhaal zit en dat het bij niemand dagelijks rozengeur en maneschijn is.
3. Kijk naar je eigen wensen en behoeften. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen ‘Wat vind jij belangrijk in het leven?’ of ‘Wat wil jij bereiken?’.
4. Kijk naar de lange termijn, waar wil jij over vijf of tien jaar staan? Word jij er gelukkig van door nu dagelijks jezelf van alles te ontzeggen voor een fit lijf zoals dit voorbijkomt op social media?
5. Realiseer je dat ieder lichaam anders gebouwd is, dat maakt dat ieder mens uniek is met zijn sterke en zwakke punten.

 

Runsupplies yogaIk hoop dat ik met deze twee blogs jou ervan kan overtuigen dat je uniek bent met al je positieve en minder goede eigenschappen. Jij hebt zelf de sleutel in handen om je leven zo in te richten dat je gelukkig bent met hetgeen wat je doet en je straks op je tachtigste tevreden kunt terugkijken.

 


Referenties:
http://nos.nl/op3/artikel/2141904-ik-werd-constant-geleefd-door-gezond-eten.html

http://weet.info/hulp-voor-jou/welke-eetstoornissen/overige-eetstoornissen/orthorexia-nervosa

 

Runsupplies Mariska DuteMariska Dute, 31 jaar, is langeafstandsatlete. Ze loopt voornamelijk langere afstanden en loopt in de Nederlandse top mee. Daarnaast is ze afgestudeerd als sportdiëtist. Ze heeft een eigen bedrijf als sportdiëtist, Mariska Dute Voeding, Sport & Advies. Vanuit haar bedrijf begeleidt ze cliënten op gebied van voeding en sport, ontwikkelt ze onder andere recepten, geeft (kook)workshops en adviseert bedrijven op gebied van gezonde voeding. Wil je meer informatie over het aanbod of over wie Mariska is, bekijk dan haar website: www.mariskadute.nl  

 

Runsupplies lopen

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »