Drinken tijdens het hardlopen

Drinken tijdens het hardlopen

Het wordt de komende dagen warm, drinken is dan enorm belangrijk tijdens het sporten. Als je langer dan 45 minuten gaat hardlopen is het aan te raden om te drinken. Lees hieronder de tips van marathonloper Gert Jan Wassink hoe je het beste drinken mee kan nemen tijdens het hardlopen.

De meerderheid van de recreatieve lopers loopt ermee hard, de drinkbelt!! Ook wel drinkgordel of heuptas voor hardlopers genoemd. Zo’n belt is harstikke praktisch en super handig maar ik kan me voorstellen dat je door de vele drinkbelts niet weet welke je moet kiezen. Nu er een paar grote marathon voor de deur staan hoop ik je met deze productreviews hier wat meer informatie over te kunnen geven. Want zo’n drinkbelt is super makkelijk.

 

Laten we eerst beginnen met het waarom. Waarom koop je een drinkbelt? De drinkbelts van 10 jaar geleden die alleen wat ruimte voor wat flesjes hadden zijn allang verleden tijd. Tegenwoordig is het leven een stuk hectischer, hebben we minder tijd om te trainen en proppen we onze trainingen tussen allerlei afspraken door. Dan wil je natuurlijk niet hoeven nadenken! Waar laat ik mijn sleutels? Of waar laat ik mijn mobiel? Hoe neem ik mijn gelletje mee tijdens het lopen?

Daarnaast leven we in het selfie tijdperk en een lekker run zonder een selfie onderweg of aan het einde kan je bijna niet meer bedenken. Je wilt immers anderen ook laten zien dat je een gezonde levensstijl hanteert en je trainingen delen met je trainingsmaatjes, vrienden en vriendinnen.

 

drinken hardlopen

 

Top dus zo’n belt want naast opbergruimte voor sleutels en je mobiel kan je ook nog eens jezelf helemaal gehydrateert houden tijdens het lopen. Als hardloopcoach en topatleet vind ik het vaak onbegrijpelijk dat lopers helemaal niets tijdens hun training drinken. Als ik zelf op pad ga voor een duurloop langer dan 75min neem ik altijd drinken mee. Ook als het koud is verlies je vocht en moet je dit aanvullen. Ik loop dan vaak met een camelbag die goed en comfortabel op mijn rug zit of eigenlijk als een vest draag en daar totaal geen last van heb.

Want hydratatie is essentieel tijdens het sporten om je prestatieniveau niet te doen afnemen. Ik kan hier een heel technisch verhaal ophouden maar iedereen weet dat je zweet, veel vocht en daarmee zouten en mineralen verliest en daardoor je vocht moet aanvullen. Je organen zijn je beste vrienden want zij houden je systemen opgang en deze vrienden functioneren het best in een lekker bad water. Dit wetende is het heel logisch direct je vocht aan te vullen en dus ook nog een klein beetje sportdrank met extra zouten en mineralen toe te voegen. De isoactive van Powerbar is daarvoor zeer geschikt door de poeder vorm kan je het op een goede manier aanlengen met water en krijg je geen zoete troep. Vul ook direct na je training je vocht weer aan, kies dan voor een gezonde drank…bijvoorbeeld Doubdle.

 

Gert Jan Wassink

 

Zoals benoemd zijn er drinkbelts in allerlei soorten en maten, wat ik niet begrijp is dat mensen goedkope belts kopen die niet prettig zitten, schuurplekken opleveren en waar je weinig vocht in kan meenemen. Je gaat je onderweg irriteren aan een belt die schud een natte lap wordt en eigenlijk niet genoeg opbergruimte heeft om toch nog dat extra gelletje mee te kunnen nemen dit terwijl je helemaal niet moet merken dat je een drinkbelt om hebt. Dus koekoek hardlopers besteed 20 euro extra en je hebt voor dat kleine beetje geld een veel betere belt.

  • Niet schudden
  • Goed verstelbaar
  • Genoeg opbergruimte voor mobiel, sleutels en sportvoeding
  • Ademend materiaal
  • Grote bidon, genoeg water opslag

Want een belt moet comfortabel zitten, niet schudden, genoeg opbergruimte hebben en van ademend materiaal zijn. Daarnaast heb je veel vocht nodig met de warme dagen opkomst dus kijk goed hoeveel vocht er in een bidon of flesje kan. Om die reden is het assortiment bij Runsupplies wellicht wat kleiner maar wij kiezen voor kwaliteit. Een belt die jaren meegaat, goed en comfortabel zit, niet schud en geen vervelende schuurplekken oplevert. Alles om je run zo leuk mogelijk te houden!

 

Warmte ALERT!

Marathonlopers die zondag in Rotterdam of Parijs lopen, let op dat het dit weekend heel warm kan worden. De temperaturen zijn hier niet naar geweest de afgelopen tijd dus wees hierop voorbereid. Dit betekent meer drinken dan normaal en jezelf goed blijven koelen onderweg door een spons in je hand te houden en in je nek leeg te knijpen. Een drinkbelt of drinkgordel kan dan ineens je beste vriend worden!

Gert Jan Wassink

 

Runsupplies

 

We Supply Your Run

 

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »