Het juiste gebruik van Vitaminesupplementen

Het juiste gebruik van Vitaminesupplementen

‘Baat het niet, dan schaadt het niet!’ Vitaminesupplementen gebruik onder sporters
De laatste weken zie ik geregeld artikelen verschijnen over vitaminegebruik. Enerzijds wordt er gewaarschuwd voor een overdosis door gebruik van supplementen. Andere artikelen juichen gebruik van vitaminesupplementen toe in verband met tekorten, omdat onze voeding niet alles voedingsstoffen voldoende kan leveren.
De uitspraak in de titel van deze blog hoor ik vaak in de praktijk. Of het nu gaat om topsporters of de recreatieve sporter, hier zie ik geen verschil in.
In mijn ogen wordt te snel gedacht dat extra suppletie van vitaminen geen kwaad kan. Maar is het eigenlijk wel goed om zomaar wat vitaminen bij te slikken? Gezondheidsprofessionals adviseren niet voor niets om maximaal 100% van de ADH, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, te gebruiken.
In deze blog wil ik jullie iets meer vertellen over de nadelen van onbeperkt vitaminen suppleren en wanneer het te overwegen is.Vitaminesuppletie onder sporters
Houd een vragenrondje onder sporters en velen slikken een vitaminesupplement. Velen ook nog eens diverse soorten naast elkaar. Veel gebruikte supplementen zijn een multivitamine, vitamine C voor de weerstand, vitamine D vanwege te weinig zonlicht en een magnesiumsupplement om spierkramp tegen te gaan. Waar menig sporter niet aan denkt is dat veel voedingsmiddelen die we gebruiken in een standaard Nederlands eetpatroon ook nog eens verrijkt zijn met vitaminen en mineralen. Het gevolg is dat de inname hoger is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.  
Onlangs verscheen er nog een artikel op Losse Veter van een hardloopster die onder andere spierklachten heeft als gevolg van een te hoge inname van vitamine B6. Dit kwam jaren later pas naar buiten. Hetzelfde verhaal geldt voor Sven Kramer die een aantal jaren geleden een geruime tijd uit de running was. Allerlei speculaties over blessures deden de ronde. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw en bleek de oorzaak van de klachten een overdosering van vitamine B6.
Een te hoge inname van vitamine B6 kan bijvoorbeeld neurologische klachten veroorzaken.Vitaminesupplementen
Er zijn nog teveel supplementen op de markt met een te hoge dosis aan vitaminen en mineralen. Dit betekent dat er in een vitaminesupplement meer zit dan het advies van maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Gezondheidsinstanties maken zich zorgen over het gebruik van supplementen door bepaalde doelgroepen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we van bepaalde soorten vitaminen teveel innemen. In veel vitaminesupplementen is bijvoorbeeld de hoeveelheid vitamine B6 te hoog. Hoger dan de maximale ADH van 25 mg. Er zijn voor een aantal vitaminen, onder andere vitamine A, B6 en E een maximale bovengrens vastgesteld.

 

Runsupplies voeding hardlopenGevolgen van onbeperkt vitaminesupplementen slikken
Voordat ik meer vertel over de gevolgen van overdosering, is het goed om te weten dat er verschil is tussen de diverse vitaminen. Er zijn vetoplosbare en wateroplosbare vitaminen. Dit verschil heeft gevolgen voor de opslag in het lichaam. Vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A en D worden opgeslagen in ons vetweefsel. Bij een overdosis zal de voorraad toenemen. Wateroplosbare vitaminen zoals B-vitaminen en vitamine C plassen we uit als we een teveel innemen, maar ook dit is niet gezond. Een overdosering van vitamine A kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, afwijkingen aan de ogen en bij zwangere vrouwen kan de vrucht beschadigen. Rokers en mensen die met asbest werken hebben een verhoogde kans op longkanker bij suppletie van beta-caroteen. Teveel vitamine C kan nierproblemen en diarree veroorzaken. Een langdurige overdosering van vitamine E kan weefselproblemen veroorzaken en van vitamine B3 is bekend dat het kan leiden tot bloedvatverwijding bij een overdosering. Nu zal het niet zo zijn dat je direct klachten ervaart als je een aantal maanden wat meer inneemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het gaat echt om langdurig hoge innames. En dat is nu net wat bij veel sporters speelt. Denk ook nog aan supplementen met hogere doseringen in combinatie met verrijkte voeding, omdat ze denken dat ze een verhoogde behoefte hebben door de sport. Wat is mijn advies ten aanzien van suppletie van vitaminen?
Allereerst blijft onze voeding de beste leverancier van alle vitaminen en mineralen. Het goedkoopste en makkelijkste advies is gevarieerd eten. Hierdoor krijg je de verschillende micronutriënten binnen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen presteren. Daarnaast bevat onze voeding allerlei bioactieve stoffen zoals polyolen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Deze stoffen haal je niet uit een pilletje.
De Gezondheidsraad heeft voor bepaalde doelgroepen een suppletie advies uitgebracht.
Voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar, jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen die weinig buiten komen of een donkergekleurde huid hebben geldt het advies om extra vitamine D te slikken. Vrouwen die zwanger willen worden krijgen het advies om een foliumzuursupplement te gebruiken en voor veganisten heeft de Gezondheidsraad het advies uitgebracht om vitamine B12 bij te slikken.

 

Runsupplies run hardlopenWil je extra supplementen gebruiken kijk dan eerst wat de reden is. Is dit omdat je intensief traint, vanwege ziekte of omdat je eetpatroon niet gezond is? Als het laatste argument van toepassing is dan is het goed om te kijken wat je kunt veranderen in je voeding. Supplementen moet je zien als een aanvulling en niet als een vervanging van gezonde voeding.
Laat eventueel je voeding beoordelen door een (sport)diëtist voordat je vitaminen gaat suppleren. Als de reden duidelijk is dan kun je op zoek gaan naar een supplement wat hierop aansluit. Kies een (multi)vitamine met maximaal 100% van de ADH, zo weet je zeker dat je nooit teveel binnenkrijgt.  

 


Referenties
Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24www.losseveter.nlhttp://www.volkskrant.nl/sport/beenblessure-sven-kramer-was-te-wijten-aan-te-veel-vitamine-b6~a4185892/Schuitemaker, E. Hoge dosis vitamine B6, stand van wetenschap. Gendringen: Orthomagazine, 2014; publicatienr. 2014/1.
https://www.ortho.nl/biblio/Ortho141B6doseringen.pdf/artikelen


http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/extra-vitamines-nuttig-en-veilig-329/#.VmG4SnYvfIVKatan MB, Van Dusseldorp M. Toxiciteit van hoge doses vitamine B6 en nicotinezuur. Ned Tijdschr Geneeskd 1988;132:662Hatchcock, J.N. Azzi, A., Blumberg, J., Bray,T., Dickinson, A., et al. Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes. AM. Journal Of clinical Nutrition. 2005. Beschikaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15817846http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/supplementen-een-kwestie-van-gezond-verstand-277/#.VmHeZHYvfIV

 

 

Runsupplies vitamine sportvoeding     

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »