Kakzooi! Diarree tijdens het hardlopen!

Kakzooi! Diarree tijdens het hardlopen!

Kakzooi, diarree bij hardlopen! Meer dan 50% van de hardlopers heeft er wel eens last van: maag darmklachten. Je kan de klachten herkennen aan een klotsbuik, buikkramp, zij-pijn, misselijkheid en kunnen overgaan tot overgeven of diarree bij het hardlopen. Je ziet deze klachten vooral bij sporten met schokbelasting, zoals hardlopen. Tijdens bijvoorbeeld wielrennen of zwemmen wordt je maag niet zo erg door elkaar geschut. Ook zijn vrouwen en recreanten vaker de pineut. Hoe komt het nou dat we hier zo vaak last van hebben, en belangrijker hoe voorkomen we die ‘kakzooi!?’

 

Lozen die handel


Bij het hardlopen vragen je spieren om zuurstof. Hoe harder je loopt, hoe meer bloed er naar je spieren gaat en bijna niet meer naar je maag en darmen. ‘Paniek! Paniek!‘, denken die maag en darmen en willen de inhoud het liefst zo snel mogelijk lozen, om energie te sparen –met een moeilijk woord, heet dit ischemie–. Heb je een uur voor het lopen nog lekker zitten genieten van je salade of je broodje pindakaas? Dan kun je raden wat er kan gebeuren.

 

Plan je laatste grote maaltijd –zoals je ontbijt, lunch of avondeten– 2-3 uur voor dat je gaat hardlopen. Eten met veel voedingsvezels (groente, volkoren granen), kruiden (curry, pepers) en/of vet (kaas, avocado, volle zuivel) duren het langst voordat ze worden opgenomen. Ter vergelijking: –let op, dit zijn schattingen– een bijna bruine banaan levert je na ong. 20-30 minuten energie, terwijl de volkorenboterham met pindakaas hier ong. 4 tot 5 uur over doet. Bedenk ook dat het twee dagen duurt, voor dat je een maaltijd in z’n geheel weer terugvindt in de wc, en dat daarom die kapsalon van de avond ervoor, je alsnog kan ‘nekken’.

 

Drinken


Dit vind je vast moeilijk te geloven, maar juist door te weinig te drinken, wordt de kans op klachten groter. Door uitdroging –ook wel dehydratie – wordt de doorbloeding van je maag en darmen namelijk alleen maar minder. Stop daarom niet met drinken, omdat je denkt dat je daar een klotsbuik van krijgt. Die kun je voorkomen door ongeveer 1-2 uur vóór het lopen isotone sportdrank te drinken. Deze sportdrank heeft als voordeel dat het sneller wordt opgenomen dan water, door de combinatie van koolhydraten (6-8 gram/100 ml) en elektrolyten (mineralen). Een goede isotone sportdrank is bijvoorbeeld Peptiplus. Gebruik dit voor en tijdens je trainingen en de kans op klachten wordt een stuk minder.  

 

Trainen


Het voorkomen van een poepbroek heb je dus gedeeltelijk zelf in de hand. Je kunt je maag en darmen voorzichtig trainen en laten wennen aan de verminderde bloedtoevoer en het opnemen van voedingsstoffen. Staat er binnenkort een (halve) marathon op de planning? Oefen minimaal 1x per week op dezelfde snelheid en met dezelfde soort sportdrank als die je gaat gebruiken. Ook handig: je leert al lopende te drinken zonder je te verslikken, of je hele gezicht onder te gooien met sportdrank.Veel succes!

 

Blog in samenwerking met Cindy van der Avoort - Girls on the Move  

www.cindyvanderavoort.nl 
www.girlsonthemove.nl

Check ook onze Sinterklaas tips

 

Runsupplies

We supply your run

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »