Orthorexia, is gezond wel gezond?

  • Geplaatst op
  • Door Mariska Dute sportdiëtiste en topatlete
Orthorexia, is gezond wel gezond?

Wat als jouw doel om getraind en gezond te leven je in de weg gaat staan?
Veel trainen, gezond eten, gezellige etentjes afslaan, etiketten lezen en je voeding berekenen. Voor velen is dit dagelijkse of wekelijkse kost waarmee ze hopen de controle te behouden over hun weg naar een gezond en fit lichaam. De selfies op social media vanuit het fitnesscentrum vliegen je om de oren, naast alle gefotoshopte havermout- of acaïbowls. Helaas vergeten velen dat het niet de werkelijkheid is en dat op social media alles opgeleukt wordt.


Orthorexia
Afgelopen week was orthorexia groot nieuws in de media. Het is een term die je de laatste jaren veel hoort. Het lijkt op anorexia en boulimia. Mensen zijn obsessief met gezonde voeding bezig. Bij orthorexia zijn mensen 24 uur per dag bezig met voeding en dan vooral gezonde voeding. Mensen die aan orthorexia lijden durven geen ongezonde voeding tot zich te nemen. Het is een probleem dat er langzaamaan in sluipt. Je wilt een paar kilootjes afvallen, laat wat vaker vlees staan, verwijdert tussendoortjes uit je voeding of je eet alleen nog maar onbewerkte producten. Het is geen officiële eetstoornis, dat is het verschil met bijvoorbeeld anorexia.    


Social media
Orthorexia valt minder snel op dan anorexia. Men gaat gezonder eten, wat meer bewegen en de eerste resultaten worden zichtbaar. In het begin is het nog heel onschuldig, zeker in de huidige maatschappij waarbij meer dan de helft van de Nederlanders te maken heeft met overgewicht. Er komen complimenten over het uiterlijk en dit stimuleert de dames en heren om door te zetten. Bij veel jongeren of jongvolwassenen geven de positieve reacties en resultaten ook het gevoel ergens bij te horen, omdat ze zich vergelijken met de afgetrainde mensen op social media. De foto’s en filmpjes die ze zien zijn een voorbeeld, zo willen zij er ook uitzien.

 

Runsupplies cakeVoedingsrichtlijnen orthorexia
(Jeugd)artsen, diëtisten en hulpverleners in de GGZ of ziekenhuizen luiden de noodklok. Orthorexia leidt steeds vaker tot anorexia bij jongeren of jongvolwassenen. Ze zien dat mensen doorslaan en dat het nooit goed genoeg is. Ze vinden voortdurend iets wat beter kan aan hun lichaam. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum wordt er nu gestart met een onderzoek naar het probleem ‘orthorexia’ en er komt een voedingsrichtlijn met adviezen gericht op de behandeling.  


Belangrijkste advies en volgende blog
Laat alle tips en adviezen los die je hoort, leest of ziet en die je juist niet helpen om fitter te worden! Kijk naar jezelf! Jij bent uniek met al je positieve en minder goede eigenschappen. Train omdat jij het leuk vindt om te sporten. Kies een sport die je leuk vindt en kijk naar je eigen eetpatroon en wat jouw lichaam nodig heeft aan voeding. Laat de controle los en vraag jezelf eens af wat het jou oplevert om 24 uur per dag bezig te zijn met gezond eten, trainen, plannen van maaltijden en alleen maar denken aan een mooi getraind lijf! Leef nu! In mijn volgende blog zal ik hier verder op ingaan en tips geven hoe jij goed voor jezelf kan zorgen en fit kunt worden op een gezonde manier.


Genietmomentje - receptidee
Vandaag is het mijn verjaardag en omdat ik vind dat bij een gezonde leefstijl ook genieten hoort, deel ik hier mijn favoriete genietmomentje. Als sportdiëtist vind ik dat je moet kunnen genieten van lekker eten en drinken, ook als topsporter. Zo lang je een gebalanceerde voeding hebt en over het algemeen gezond eet, past dat lekkere stukje gevulde speculaas of taart prima in je (sport)voedingsschema. Mensen die mij kennen weten dat je mij kunt wakker maken voor een goede, lekkere koffie. Nu zal je misschien denken: wat bedoelt ze hiermee? Ik kan enorm genieten van een goede mok koffie met een flinke toef (lees berg) slagroom met stukjes chocolade of koekjes erop en in de koffie een lekker koffielikeurtje. Daarbij een paar goede bonbons en ik geniet! Kan ik jouw vandaag uitdagen om dit ook eens te proberen? Treed eens buiten je comfortzone en laat je strakke voedingsschema eens los!

 

Runsupplies gezond sportvoeding 


Referenties:
http://nos.nl/op3/artikel/2141904-ik-werd-constant-geleefd-door-gezond-eten.html

http://weet.info/hulp-voor-jou/welke-eetstoornissen/overige-eetstoornissen/orthorexia-nervosa

http://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_eetstoornissen/Meer_onderzoek_naar_Orthorexia

 

Runsupplies Mariska DuteMariska Dute, 31 jaar, is langeafstandsatlete. Ze loopt voornamelijk langere afstanden en loopt in de Nederlandse top mee. Daarnaast is ze afgestudeerd als sportdiëtist. Ze heeft een eigen bedrijf als sportdiëtist, Mariska Dute Voeding, Sport & Advies. Vanuit haar bedrijf begeleidt ze cliënten op gebied van voeding en sport, ontwikkelt ze onder andere recepten, geeft (kook)workshops en adviseert bedrijven op gebied van gezonde voeding. Wil je meer informatie over het aanbod of over wie Mariska is, bekijk dan haar website: www.mariskadute.nl 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »