Runsupplies sportvoeding tips: de kracht van Teff

Runsupplies sportvoeding tips: de kracht van Teff

Na de dagelijkse verplichtingen besluit je eropuit te gaan om te hardlopen. Eenmaal terug heb je zin in een gezonde snack. Wat neem je en waarom? Deze week duikt Runsupplies in de wereld van de voeding.

Wat eet en drink je rond een duurloop


De intensiteit en duur van de inspanning zijn bepalend voor het soort voeding. Bij een duurloop is de intensiteit relatief laag. Vaak wordt hierbij op 60-70% van de maximale hartslagcapaciteit gelopen. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de verbranding van vetten in combinatie met koolhydraten. De duur van de inspanning heeft invloed op de glycogeenvoorraad. Deze voorraad is beperkt en slechts voldoende voor 60-90 minuten. Als deze glycogeenvoorraad verbruikt is, schakelt het lichaam over op vet- en eventuele eiwitverbranding. Hierdoor is het trainings– en prestatievermogen nog maar zo’n 50% van het maximale vermogen. Daarom is het belangrijk om deze glycogeenvoorraad aan te vullen bij inspanningen van langer dan 60 minuten. Dit komt later in de blog terug. Na de langdurige inspanning is het gebruik van goed verteerbare koolhydraatrijke producten van belang om de glycogeenvoorraden in de spieren weer op peil te brengen en goed te herstellen van de inspanning.  Ook van een duurloop moet het lichaam herstellen! Dit kan het best in de eerste uren na inspanning. Bij inspanning treedt er cel beschadiging op en zijn er eiwitten nodig voor het herstel en sterker maken van de cellen (het trainingseffect).


Maar wat neem je nu na een duurtraining en waarom? Het aanvullen van de glycogeenvoorraad heeft de grootste prioriteit, gevolgd door het herstel van de cellen met eiwitten. Gezonde en gevarieerde voeding vormt de basis in een goed (sport)dieet. Je normale voeding kan ondersteund worden met onder andere Teff (performance powder), dit is een eiwitrijk product, wat tegelijkertijd goed verteerbare koolhydraten bevat. Dit natuurlijke product in combinatie met magere kwark zou bijvoorbeeld een goede combinatie zijn om een lekker en voedingsrijke combinatie te kunnen eten. Voeg er eventueel nog wat fruit of noten aan toe en je hebt een super gezonde en goede maaltijd.

 

 Teff sportvoeding Runsupplies.com

 

Wat eet en drink je bij een intervaltraining / wedstrijd?


Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste brandstoffen voor het lichaam. Bij intensieve inspanning zal het lichaam vooral afhankelijk zijn van koolhydraten. Vetten verbruiken namelijk meer zuurstof dan koolhydraten. Om te voorkomen dat eiwitten als brandstof gebruikt worden, is het belangrijk dat de dagelijkse voeding voor het grootste deel uit koolhydraatrijke producten bestaat. Bij intensieve inspanning treedt er meer cel beschadiging op dan tijdens een duurloop. Het gehalte aan eiwit zal daardoor hoger zijn voor het herstel van deze (spiercellen). Een intervaltraining zorgt dus voor een hoge verbranding aan koolhydraten en eiwitten.


Wat neem je nu rond een intervaltraining of wedstrijd en waarom? Het aanvullen van de koolhydraten gedurende de inspanning heeft de grootste prioriteit. Ter vergelijking met de duurloop ligt het verbruik hiervan natuurlijk hoger. De langzame verteerbare, complexe koolhydraten hebben de voorkeur voorafgaand en na de inspanning. Peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Peulvruchten leveren naast koolhydraten ook eiwitten wat goed is voor het herstel. Tijdens en kort voor de training of wedstrijd kun je de voedingsstoffen het beste binnenkrijgen via drinken of gelletjes. Hierover volgt later meer. Ook het gehalte van eiwit inname moet hoger liggen dan na een relatief rustige duurloop. Teff (performance powder) is na afloop van een intervaltraining ook goed. Dit bevat een goede combinatie van koolhydraten en eiwitten. Combineer Teff dus met je normale eetpatroon en werk extra goed aan je herstel.    

 

Drinken 
Voeding bestaat niet alleen uit eten, maar ook uit drinken. Niet geheel onbelangrijk tijdens en na het hardlopen. Ongeacht de duur en intensiteit komt er een grote warmteproductie tot stand. Hiervoor moet je vocht aanvullen. Door water te combineren met een sportdrank kun je zowel het vocht als je energiebron aanvullen. De mate waarin is natuurlijk wel afhankelijk van de intensiteit en duur. De spier heeft een energetische efficiëntie van ongeveer 20%. Dat betekent dat slechts 20% van alle spierarbeid wordt omgezet in mechanische arbeid en de rest gaat verloren aan warmte. Daarom is het van belang voldoende te drinken om verliezen aan vocht te compenseren en daardoor prestatieverlies te hebben of bijvoorbeeld kramp. Je kan Teff toevoegen aan je sportdrank, maar bijvoorbeeld ook gelletjes of de sportdrank van bijvoorbeeld BYE nutrition gebruiken.

De Runsupplies tip is om goed na te gaan, wat voor training je hebt afgewerkt. Aan de hand daarvan kun je de juiste en gezonde voeding kiezen.

Sportvoeding is erg complex maar wel heel belangrijk. Ons advies is dus ook om hierbij hulp in te zoeken van een goede sportdiëtist die je kan helpen een goed en gevarieerd sportdieet samen te stellen.

Mocht je nog vragen hebben over de producten, trainingsadvies of andere vragen twijfel dan niet om contact op te nemen via info@runsupplies.com

 

Runsupplies hardlopen sportvoeding

We supply your run

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »