Teff: Het geheim van de Afrikaanse lopers

Teff: Het geheim van de Afrikaanse lopers

Teff is een grassoort en komt oorspronkelijk uit Eritrea en Ethiopië. Is dit het geheim van de Afrikaanse lopers en jou sleutel naar een betere prestatie?


Teff: een graantje om wat van mee te pikken

 

Teff is een grassoort en komt oorspronkelijk uit Eritrea en Ethiopië. De kleinste soort onder de granen, 150 zaadjes teff wegen namelijk bijna evenveel als één korrel tarwe. Doordat de korreltjes van teff zo klein zijn, worden ze in z’n geheel vermalen. Dit verklaart waarom teff zo’n goede voedingswaarde heeft en misschien wel waarom Afrikanen dus zo hard lopen. Teff bevat namelijk naast koolhydraten, veel eiwit, vezel, calcium en ijzer. Qua voedingswaarden lijkt het daardoor veel op quinoa. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat het eiwit in teff een perfecte aminozurensamenstelling heeft. Aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit in je lichaam. Bouwstenen die we nodig hebben voor (spier)weefsel herstel en opbouw. Daar pik je als sporter toch graag een graantje van mee, niet waar?

Teff Runsupplies

 

De juiste carbs!

Teff bevat koolhydraten met een lage Glycemische Index (GI). Een glycemische wat!? Een lage GI betekent dat de koolhydraten langzaam verteerd worden en de omzetting ervan in glucose (je benzine tijdens je training of wedstrijd) langzaam verloopt, waardoor deze ook traag aan het bloed wordt afgegeven en je hierop dus lang kunt teren. Wanneer je veel snelle koolhydraten eet (uit o.a. snoep, koek of ‘witte’ granen en broodsoorten) reageert het lichaam daarop met een hoge uitstoot van insuline om je bloedglucosepeil zo constant mogelijk te houden. Je krijgt hierdoor in de meeste gevallen een kortdurende energieboost. Tijdens een lange duurtraining of -wedstrijd wil je juist zo lang mogelijk profiteren van je laatste maaltijd. Teff is daarom ideaal om twee tot drie uur voorafgaand aan je training een lekker gerechtje van te maken.

 

 

Voedingswaarde (gram per 100 gram)

Graan (meel)

Energie

Eiwit

Koolhydraten

Vet

Vezel

ijzer (mg)

Teff

390

12

65

2

8

7,6

Tarwe (volkoren)

332

10

62

1,5

11

0,8

Quinoa

392

16

63

7

3,5

7

Haver

390

15

62

7

7,5

4,2

Boekweit

362

11

70

3

5,6

2

 

Cindy’s favoriet
Een gezond graantje dus, maar hoe maak je er wat lekkers van? Teff is enorm veelzijdig en je kunt er dan ook prima een heerlijk ontbijtje, of brood, cake of koekjes van bakken. Daarnaas kun je Teff toevoegen aan je shake of smoothie. Let wel, teff heeft een meer uitgesproken smaak dan tarwe bijvoorbeeld. Het heeft een beetje zoete, nootachtige smaak. Mijn favoriet? Teff pannenkoeken! Wat mij betreft, dé perfecte voorbereiding op een intensieve trainings- of wedstrijddag.

 

Teff Pannenkoek 

Ingrediënten
8 pannenkoekjes, 2-4 personen, afhankelijk van je trek 

  • 200 gr teffmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml (amandel, soja) melk
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 el honing
  • Olie of roomboter (om in te bakken)
  • Tip: met wat vers fruit en griekse yoghurt als ontbijtje voorafgaand aan je training.

Of met notenpasta en avocado nà je training.

 

Voedingswaarde voor 2 kleine pannenkoeken
met ongezoete sojamelk en één banaan, gebakken in olie

Energie

275 kcal

Koolhydraten

30 gram

Eiwitten

8 gram

Vetten

12 gram

Vezel

4 gram

Ijzer

3 miligram


Hoe maak je het?
Klop in een kom de eieren, melk, teffmeel, bakpoeder en de honing tot een glad beslag. Verhit de olie in een hete koekenpan en bak de pannenkoekjes op niet al te hoog vuur bruin, keer halverwege.


Waar koop je het?
Ondanks dat je voor een pak teffmeel niet meer naar Afrika te reizen, wordt Teff bijna nergens verkocht. Runsupplies beschikt over verschillende Teff producten. Kijk op www.runsupplies.com voor het actuele aanbod. 
Ter kennismaking zijn tot en met woensdag12 oktober alle Teff producten 15% afgeprijsd!

Runsupplies

Bron:

Gebremariam, M. M., Zarnkow, M., & Becker, T. (2014). Teff (Eragrostis tef) as a raw material for malting, brewing and manufacturing of gluten-free foods and beverages: a review. Journal of food science and technology, 51(11), 2881-2895

Geschreven door: Cindy van der Avoort - Girls on the move 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »