• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Hardlopen is een mooie sport, welke helaas vaak gepaard gaat met blessures. De repetitieve beweging gecombineerd met de belasting op de spieren, pezen en gewrichten tijdens het hardlopen zorgen ervoor dat de kans op blessures relatief groot is. Bij het hardlopen moet het lichaam tot wel 4x het lichaamsgewicht dragen. De meeste hardloopblessures komen voor in de regio van de knie, onderbeen en de enkel. Bekende blessures zijn:

  • De lopersknie
  • Scheenbeen klachten
  • Achillespees klachten

Als fysiotherapeut zie ik vaak hardlopers in de praktijk met een blessure. Het ontstaan van een blessure is een samenloop van omstandigheden waar je soms wel en geen invloed op uit kunt oefenen. Het belangrijkste is dat het lichaam in balans is zodat er met training gewerkt kan worden aan het vergroten van de belastbaarheid. Hardlopen is daar een belangrijk onderdeel van, maar kracht, core of bijvoorbeeld een circuit training is van essentieel belang om de belastbaarheid en hardlooptechniek te verbeteren en er zo voor te zorgen dat er geen blessures ontstaan.

Core Stability

Op internet zijn veel artikelen, video’s en blogs te vinden over het trainen van core stability. Core stability is een algemeen begrip waar verschillende spiergroepen en lichaamseigenschappen onder vallen. Een oefenprogramma waarin al deze verschillende facetten aan bod komen is belangrijk welke individueel gespecificeerd dienen te worden. Een belangrijk onderdeel van de core stability / rompstabiliteit zijn de bil en heupspieren. Ter preventie van verschillende hardloopblessures en het verbeteren van de hardlooptechniek is een goede aansturing en kracht van de bilspieren van groot belang. Door middel van een aantal eenvoudige oefeningen toe te voegen aan je trainingsprogramma kan de kans op blessures duidelijk afnemen en de techniek verbeterd worden.

Oefeningen met weerstandsbanden

Door gebruik te maken van een weerstandsband kun je de spierfunctie van de bilspieren extra benadrukken. Hieronder staan een aantal oefeningen welke goed zijn om te doen om de kracht in de belangrijke heup en bilspieren te vergroten.

Je kan de oefeningen thuis doen, maar ook zeker als warming up voor een training. De weerstandsbanden zijn te koop bij Runsupplies via deze link. Er is een lichte en een zwaardere variant te koop. In eerste instantie is het goed om met de lichte weerstand te starten om vervolgens als de spierkracht toeneemt de spieren nog meer uit te dagen met de zwaardere weerstand.

Heb je vragen over de oefeningen of de weerstandsbanden neem dan contact op met Runsupplies via info@runsupplies.com

We Supply Your Run

Blessuretip, train je bilspieren

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar