• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Een pijnlijke achillespees, de achilleshiel voor veel hardlopers

Veel hardlopers krijgen te maken met een pijnlijke achillespees. Wat is de oorzaak, wat kun je er aan doen (om het te voorkomen)? Dat lees je nu in deze Runsupplies blog!Een pijnlijke achillespees, de achilleshiel voor veel hardlopers

De achillespeesblessure is een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Onder niet hardlopers is de incidentie ongeveer 2 / 1000. Onder hardlopers is deze incidentie veel hoger. In verschillende onderzoeken worden percentages tussen de 15-35% gevonden. Hardlopen is voor de spieren en pezen erg belastend en daarom is een goede balans in de training erg belangrijk. In 3-5% van de gevallen is de blessure zo hardnekkig dat er definitief gestopt moet worden met hardlopen. Dit willen we natuurlijk helpen te voorkomen!De achillespees is verbinding tussen twee kuitspieren (m.Gastrocnemicus en de m. Soleus) en de hak (Calcaneus). De twee spieren komen vanuit de knieholte en lopen tot zo’n 10 á 15 centimeter boven de hak en gaan dan over in de achillespees. De achillespees heeft onder andere als functie de krachten, welke door de kuitspieren geleverd worden, over te brengen op de hak. Hierdoor kunnen we onder andere op de tenen gaan staan, wandelen en hardlopen.


De achillespees werkt als een veer waar bij de landing krachten worden opgevangen en weer af worden gegeven bij de afzet. De belasting op de achillespees kan hierbij oplopen tot zo’n zeven keer het lichaamsgewicht. Door goede training hoeft dit geen probleem te zijn voor de pees. Belangrijk hiervoor is dat de trainingsbelasting goed in balans is, de buik- been- en bilspieren hun werk doen en dat er gelopen wordt op goed materiaal (schoenen, sokken e.d.). Dit klinkt allemaal logisch, maar toch gaat het vaak mis. De blessure ontstaat meestal niet acuut maar is een gevolg van een herhaaldelijke overbelasting (stress, drukte en voeding zijn hier onder andere ook op van invloed). In eerste instantie voel je alleen een licht zeurend gevoel in de ochtend en bij het starten van het hardlopen. Als je hier niet adequaat op reageert en de belasting niet aanpast wordt de overbelasting steeds groter. De pees blijft in de ochtend langer zeuren en je hebt langer nodig om op gang te komen bij het trainen. Hierdoor verliest de pees kwaliteit om de krachten goed te kunnen absorberen en vinden er binnen de pees veranderingen plaats waardoor deze op gaat zwellen en pijn gaat doen. Als je er op tijd bij bent zijn de veranderingen reversibel, loop je er te lang mee door dan kan het zo zijn dat de achillespees chronisch minder belastbaar wordt. Essentieel dus om dit te voorkomen!

Neem je te weinig tijd voor het herstel dan zal de pees ook steeds vaker in het dagelijks leven op gaan spelen. Het moeilijke van een achillespeesblessure is dat je er in het begin nog wel mee kan trainen. Als de pees warm is zakt de pijn weg. Echter komt de klacht dan erger terug in de 24 uur erna. Hoe langer je doorloopt hoe langer het herstel duurt.

De achillespees

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar
We Supply Your Run