• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

De hamstringblessure is een veel voorkomende blessure onder hardlopers en atleten. Iedereen kent het beeld wel van een sprinter die tijdens de 100m plotseling naar zijn hamstring grijpt en niet meer verder kan rennen. Grote kans dat de hamstring gescheurd is. Bij hardlopers komt het veel vaker voor dat de blessure zich langzaam ontwikkeld in plaats van een acuut moment. In deze nieuwe blog wordt onder andere besproken: wat de functie van de hamstring is, wat zijn mogelijke oorzaken van het ontstaan van de hamstringblessure en belangrijker wat kan er gedaan worden om van de blessure af te komen of beter nog het proberen te voorkomen.

De hamstring

De hamstring is een grote, krachtige spier welke uit 3 delen bestaat aan de achterkant van het been. De origo van alle 3 deze spierdelen komt van het tuber Ischiadicum (zitbeenknobbel). 1 deel splitst zich af naar de buitenzijde en hecht aan op het kuitbeen. Een ander deel loopt naar de knieholte en het derde deel hecht aan op het scheenbeen ter hoogte van de pes anserinus. Ze hebben alle drie de gemeenschappelijke functie van extensie in de heup en het flecteren van de knie. In explosieve sporten en het hardlopen is de hamstring een essentiële spier. De hamstring heeft onder andere directe verbindingen met de adductoren, bilspieren en kuitspieren. Omdat de hamstring zo belangrijk en krachtig is kan de hamstringblessure erg complex zijn.

De hamstring is de spier waar bij sporters de meeste verrekkingen en scheuren voorkomen. Het is ook een blessure met een zeer hoog recidief. Studies onder topsporters tonen percentages tussen de 10-20% aan van incidentie van de hamstring onder alle blessures. De kans op een recidief van een hamstringblessure ligt zelfs boven de 30%. Erg belangrijk dus om de hamstringblessure te voorkomen, maar hierover volgt verderop meer.

Hamstringblessure

Er worden twee soorten hamstringblessures omschreven, de spierscheur en de hamstringtendinopathie. De acute hamstringscheur welke vaak op de overgang van spier naar pees plaatsvindt kent twee verschillende types. De eerste wordt omschreven bij een maximale inspanning (vaak sprinten) met een acute pijn in de hamstring. De tweede wordt omschreven bij extreme rek op de spier vaak hoog dicht bij het zitbeenknobbel. De hamstringtendinopathie is een typische overbelastingsblessure die vaak voorkomt bij (langeafstand)lopers. De pees van de hamstring degenereert door overbelasting. Veel geziene oorzaak van hamstringblessures zijn een matige core stability en matige kracht in de bilspieren. Daarnaast kunnen te zwakke maar ook te sterke hamstrings de pijn veroorzaken. Belangrijk bij klachten in het gebied van de hamstring is dus een zeer goed (fysiotherapeutisch) onderzoek. Want naast de hamstringspier en pees kan onder andere ook de zenuw die in het bovenbeen loopt, de heup, de wervelkolom of bilspieren klachten in de hamstring geven.


Om een goede diagnose te kunnen stellen is een fysiek onderzoek belangrijk. Mobiliteit van de omliggende gewrichten, kracht en mobiliteit van de omliggende spieren is onder andere belangrijk om te meten.

Daarnaast is palpatie van het gebied van de hamstring van essentieel belang. Bij klachten in de hamstring moeten bepaalde onderzoeken de herkenbare pijn opwekken in het gebied van de hamstring. E

ventueel kan de diagnose bevestigd worden door aanvullend onderzoek aan de hand van een echo of MRI. Als behandeling is het trainen van de hamstring en omliggende spieren erg belangrijk. Vanuit lichte basisoefeningen moet opgebouwd worden naar sport specifieke oefeningen.


Preventie van de hamstringblessure

Voorkomen is beter dan genezen, maar wat is belangrijk om het risico op een hamstringblessure zo klein mogelijk te maken. Een goede verhouding tussen belasting en belastbaarheid is daarbij van essentieel belang. In periodes die bijvoorbeeld druk zijn op het werk of situaties die veel stress opleveren is het niet verstandig om de trainingsintensiteit op te voeren, maar dit geldt als risicofactor voor elke blessure. Het herstel na een training en zorgen voor de spieren is een belangrijke factor. Als ondersteuning op het herstel wordt door hardlopers vaak de Blackroll gebruikt.

De verschillende modellen van de Blackroll zorgen ervoor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd en dat triggerpoints in de hamstring goed behandeld kunnen worden. Daarnaast kun je er ook perfect je rug en bilspieren mee behandelen welke een directe invloed op de hamstring hebben. Als training is het erg belangrijk om je core spieren (de buik en rugspieren) sterk te maken. Met name in de achter zwaai bij het hardlopen zijn de core spieren van essentieel belang. De grote bilspieren zorgen daarnaast voor extra stabiliteit en kracht. Bij een goede functie van deze spieren hoeft de hamstring minder hard te werken. Daarnaast worden excentrische hamstringoefeningen aangeraden omdat deze de functie bij het hardlopen benaderen.

Fysi-O2

Mocht je klachten hebben aan de hamstring en vragen hebben over dit artikel twijfel dan niet om contact op te nemen met Runsupplies. Wil je een goede diagnose /behandelplan maken voor de hamstring neem dan contact op met Fysi-O2.


De hamstring blessure

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar