• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Hardloopblessure: De lopersknie

Blessure update nummer: De lopersknie

Zoals de naam het al aangeeft is dit een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Zo’n 10% van alle hardloopblessures wordt hierdoor veroorzaakt! De lopersknie kenmerkt zich door pijn aan de buitenzijde van de knie welke geprovoceerd wordt door de knie zo’n 20° - 30° te buigen. De blessure kan zeer hardnekkig zijn als de knie niet voldoende tijd krijgt voor herstel.

Wat is de mogelijke oorzaak?

De pijn aan de buitenzijde van de knie wordt veroorzaakt door frictie van de distale pees van de Tractus Illiotibialis (de grote peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen) over het laterale femurcondyl (buitenzijde knie). De Tractus Illiotibialispees frictioneert het meest in de 20° - 30° knieflexie hoek. Er zijn veel verschillende factoren van invloed op het ontstaan van de lopersknie. Zwakke / niet goed functionerende rompspieren , zwakke bilspieren, een platvoet en X-benen zijn enkele voorbeelden welke vanuit wetenschappelijk onderzoek als mogelijke oorzaak op het ontstaan van de lopersknie van invloed zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer factoren op van invloed zoals de schoenen, de ondergrond en het parcours waar je op loopt. Ook wordt een te snelle opbouw van kilometers in trainingen vaak als oorzaak gezien. Lichamelijke kenmerken zoals een scoliose en beenlengte verschil kunnen ook mogelijk van invloed zijn op het ontstaan van de lopersknie.

Kenmerken

De pijn komt vaak acuut opzetten tijdens een training. Binnen enkele honderden meters wordt een beetje stijfheid aan de buitenzijde van het bovenbeen/ knie een stekende pijn. Niet veel later is het bijna onmogelijk om je been te strekken. Opvallend is dat wandelen met een gestrekt been dan vaak wel goed gaat maar zodra de knie gebogen wordt er een scherpe pijn optreedt. Vaak wordt er een te hoge tonus van de bilspieren en peesplaat aan de buitenkant van het bovenbeen gevonden. Het lastige van de lopersknie is dat de scherpe pijn vrij snel verdwijnt en binnen een paar dagen is meestal in het dagelijks leven alle pijn weg. Als men echter dan weer gaat lopen treedt er binnen een paar kilometer weer een terugval op. De pees is weer geirriteerd en je kan weer vooraf aan beginnen. Erg belangrijk is het daarom ook om voor het herstel hulp te zoeken bij een (sport)fysiotherapeut of sportarts.

Wat kan de (sport)fysiotherapeut voor je betekenen?

Allereerst is het belangrijk om de pees rust te geven. De eerste dagen kun je dit doen door de pijnlijke plek te ijzen. De fysiotherapeut zal er door middel van oefeningen, rekken, massage en eventueel dry needling voor zorgen dat de bilspieren en peesplaat weer hun normale tonus krijgen. Daarnaast zullen er oefeningen doorgenomen worden om de rompspieren, bilspieren en bovenbeenspieren te versterken. Door functionele oefeningen te doen zal de belastbaarheid toe nemen en de looptechniek verbeterd worden. Conditioneel kun je in eerste instantie bijhouden op de fiets waarna de belasting via de crosstrainer en loopcoördinatie oefeningen opgebouwd kan worden naar het hardlopen. Belangrijk is om de eerste weken het hardlopen rustig op te bouwen. Hanteer hier bijvoorbeeld ons 5 of 10 kilometer hardloopschema voor. Aller belangrijkste is om pijnvrij te trainen en goed de reactie aan de buitenzijde van het bovenbeen/ knie in de gaten te houden. Probeer in de beginfase op een mooie vlakke ondergrond te lopen met niet teveel hoogtemeters. Daarnaast kun je zelf thuis aan je herstel werken door je bilspieren en peesplaat los te rollen. Ideaal hiervoor zijn de Duoball of massageballen van Blackroll.

Enkele oefeningen om je bil-, bovenbeen en rompspieren te trainen.

Succes met de oefeningen, rollen en lopen! Stay Fit!!

Heb je vragen of opmerkingen twijfel dan niet om contact op te nemen via info@runsupplies.com

We supply your run!

De lopersknie

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar