• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink


Pijn aan de buitenkant van de enkel: Peroneus klachten?

De mm.peronei lopen aan de buitenzijde van het onderbeen. De peronei bestaan uit de Peroneus longus en de peroneus brevis. De peroneus brevis heeft zijn origo mediaal van de peroneus longus op het buitenste onderste 2/3 deel van het kuitbeen. De Peroneus longus heeft zijn origo op het bovenste deel van het kuitbeen en het laterale deel van het scheenbeen. Achter de buitenste enkel lopen de 2 pezen door dezelfde tunnel. De pees van de peroneus brevis heeft zijn insertie op het metatarsale V (basis kleine teen). De pees van de peroneus longus loopt van de buitenkant van de voet onder de voet naar de basis van de grote teen en het os cuneiforme medius. De hoofdfunctie van de peroneus is de voet naar buiten draaien. Dit maakt hem een belangrijke stabilisator van de enkel. Daarnaast is de spier voor hardlopers zeer belangrijk in de afzetfase van het lopen.

Symptomen:

Peroneus klachten gaan vaak gepaard met klachten aan de buitenzijde van de enkel. De klachten ontstaan vaak geleidelijk en zijn in het begin zeer mild. In de ochtend of bij het starten met trainen worden er lichte klachten gevoeld. Als de belasting niet voldoende wordt aangepast of er geen juiste behandeling wordt toegepast nemen de klachten steeds verder toe en zal er steeds meer discomfort gevoeld worden. In een verder stadium zal er zwelling aan de buitenzijde van de enkel te zien te zijn rond de peroneus pezen. Stabiliseren van de enkel op oneffen ondergrond, de voet tegen weerstand naar buiten draaien en afzetten / springen zijn meestal pijnlijk. Vaak gaat het ook gepaard met stijfheid in de spierbuik van de peroneus zelf aan de buitenzijde van het onderbeen.

Een MRI is momenteel de meest betrouwbare methode om degeneratieve en irritatie van de pees zichtbaar te maken. Daarnaast kan er bekeken worden of er geen (sub)luxatie of ruptuur van de pees is. De sportarts of fysiotherapeut zal door middel van goed onderzoek de juiste diagnose moeten kunnen stellen.

Oorzaak:

Vaak ontstaan de klachten aan de buitenzijde van de enkel door herhaaldelijk (licht) verzwikken van de enkel. Een mogelijke oorzaak kan een vergrote Tuberculum Peroneus zijn. Dit kan voor frictie zorgen rond de pees van de Peronues longus of brevis. Daarnaast kan een standsafwijking van het os cuboid (middenvoetsbeentje) een oorzaak zijn voor klachten aan de peroneus. Zo’n standsafwijking kan bijvoorbeeld ontstaan na het (licht) verzwikken van de enkel. Door deze standsafwijking wordt de peroneus anders belast en kan er frictie ontstaan wat uiteindelijk klachten kan geven. Erg belangrijk bij deze blessure zijn dus de (enkel)gewrichten. Een geblokkeerd onderste of bovenste spronggewricht/ kuitbeen zijn ook mogelijke oorzaken voor het ontstaan of in stand houden van deze klacht. Een goed onderzoek bij een sportfysiotherapeut of manueel therapeut is dus van essentieel belang.

Behandeling:

Peroneus klachten zijn erg vervelend en kunnen ook erg lang duren. Na het stellen van de juiste diagnose is het belangrijk om de pees zo goed mogelijk te belasten. Dat wil zeggen als de pees rustig is in het dagelijks leven (geen pijn meer aanwezig) kan de belasting opgebouwd worden. Om zo snel mogelijk pijnvrij te zijn moet de fysiotherapeut /manueel therapeut ervoor zorgen dat alle gewrichten van de voet vrij zijn en goed bewegen, de spierspanning in de peroneus normaal is (niet te hard maar ook zeker niet te zacht).Hiervoor kunnen verschillende technieken gebruikt worden zoals: massage, rekken, activatie oefeningen, dry needling e.d.. In het begin zal er gestart worden met lichte oefeningen welke snel opgebouwd moeten worden naar oefeningen met meer gewicht of weerstand. Voor een pees is het belangrijk om onder zware belasting te trainen. Daarnaast is het goed om de peroneus te activeren met (dynamische) stabilisatie oefeningen. Als er geen reactie op het trainen is kan er na een aantal weken gestart worden met loopcoördinatie oefeningen welke opgebouwd kunnen worden naar sprongvormen. Als dit goed gaat kan er gestart worden met de opbouw van het hardlopen. Afhankelijk hoe lang de klachten aanwezig zijn geweest zal onder andere bepalen hoe lang het herstel zal gaan duren. Erg belangrijk dus om tijdens de revalidatie goed naar het lichaam te luisteren om zo snel mogelijk het doel van klachtenvrij sporten te kunnen bereiken!

Bij blijvende klachten is het belangrijk om andere oorzaken zoals een peroneus ruptuur, anatomische variaties of geïrriteerde enkelbanden uit te sluiten.

Bronnen:

Celikyay, F. (2014). Tenosynovitis of the peroneal tendons associated with a hypertrophic peroneal tubercle: radiography and MRI findings. British Medical Journal Case Report, 10(11), 1-4.

Schubert R. MRI of peroneal tendinopathies resulting from trauma or overuse. Br J Radiol 2013;86:20110750

Park et al. Reliability of MRI Findings of Peroneal Tendinopathy Clinics in Orthopedic Surgery • Vol. 2, No. 4, 2010

Simpson, M.R. (2009). Tendinopathies of the Foot and Ankle . American Family Physician, 80(10), 1107-1114.

Peroneus klachten

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar