• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Runsupplies Blessuretip: Stressfracturen.

Een veel voorkomende blessure onder hardlopers is de stressfractuur. Wat is een stressfractuur, hoe ziet de behandeling er uit en wat kun je er aan doen om het te voorkomen? Stressfracturen maken voor 8-20% deel uit van alle hardloopblessures. Ongeveer 80% van deze stressfracturen bevindt zich in de onderste extremiteit. De meest voorkomende plekken zijn het scheenbeen, kuitbeen, os naviculare, de voorvoet, het bovenbeen en het bekken. Stressfracturen ontstaan door overbelasting wanneer de microfracturen in het bot (wat normaal is door belasting), groter zijn dan het herstel. Vrouwen hebben een grotere kans om een stressfractuur op te lopen dan mannen. Heel belangrijk is het om de signalen van een stressfractuur op tijd te herkennen en daar adequaat op te reageren. Hoe langer je met een stressfractuur doorloopt hoe langer het herstel zal duren.

Hoe herken je een stressfractuur:

De klachten beginnen meestal met een lichte zeurende pijn aan het einde van een activiteit. Als de belasting niet wordt aangepast zal de pijn gedurende de activiteit steeds verder toenemen tot het ook in het dagelijks leven pijn gaat doen. Vaak is er lokaal zwelling te zien. Asdrukpijn en lokale druk provoceren de klachten. Het beste middel om een stressfractuur te diagnosticeren is een MRI. Een MRI kan zowel het bot als de weke delen er omheen in beeld brengen. Vaak wordt er in de eerste fase van een stressfractuur botoedeem gezien. Dit botoedeem is soms lastig te zien op een standaard röntgenfoto. Een ander nadeel van een röntgenfoto is dat er 3 weken voor nodig is om corticale oneffenheden en periostale reacties zichtbaar te maken op een röntgenfoto. Dit heeft als risico dat er binnen deze 3 weken een röntgenfoto wordt gemaakt waar niks op te zien is en er wel degelijk een stressfractuur zit.

Herstel:

Stressfracturen herstellen vaak vanzelf als de belasting voldoende wordt aangepast. Dit houdt dus vaak in een aantal weken tot maanden niet hardlopen. Wielrennen, aquajoggen of trainen op een alter-g zijn in de beginfase goede vormen van alternatieve training. Als de klachten 2 weken afwezig zijn in het dagelijks leven kan de belasting opgebouwd worden. Crosstraining, krachttraining en loopscholing zijn goede oefeningen voor deze fase. Afhankelijk hoe de reactie is kan de belasting langzaam op worden gebouwd naar minutenloopjes met hardlopen. Als dit goed gaat kan de belasting opgebouwd worden naar de normale loopbelasting. Mocht de stressfractuur niet goed herstellen kan er uiteindelijk een operatie overwogen worden.

Voorkomen:

Zoals altijd is een gevarieerd voedingspatroon erg belangrijk. Een calcium inname van (1000 - 1,500\mg) en Vitamine D (800-1000 IU) dragen bij aan het voorkomen van een stressfractuur. Hiervoor kan het dus belangrijk zijn om in de winter extra vitamine D te nemen afhankelijk van de bloedwaarden. Daarnaast gaat een stressfractuur vaak gepaard met een te snelle opbouw in belasting. Te snel meer kilometers of de snelheid opbouwen is een risico. Een beenlengte verschil, kneeing in bij het lopen en een verkeerde techniek vergroten het risico op het ontstaan van de klachten. De belastbaarheid van het lichaam hangt ook samen met wat er voor de rest in het dagelijks leven gedaan wordt. Het is ook bewezen dat rokers een grotere kans hebben op het ontstaan van een stressfractuur.

Mocht je vragen hebben over stressfracturen of andere blessures twijfel dan niet om contact op te nemen met Runsupplies voor een deskundig advies. info@runsupplies.com

Bronnen:

Duckham RL, Peirce N, Meyer C, et al
Risk factors for stress fracture in female endurance athletes: a cross-sectional study
BMJ Open 2012;2:e001920. doi: 10.1136/bmjopen-2012-001920

Pelletier, M. (2015). Review of running injuries of the foot and ankle: clinical presentation and SPECT-CT imaging patterns. American Journal of Nuclear Medicine, 5(4), 305-316.

Kahanov, L. (2015). Diagnosis, treatment, and rehabilitation of stress fractures in the lower extremity in runners. Journal of Sports Medicine, 6, 87-95.

Stressfracturen

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar