• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

De Zwangerschapsband getest: Een steuntje (in de rug en buik) bij het hardlopen

Floor testte voor ons de zwangerschapsband onder andere tijdens het hardlopen. Lees hier haar ervaringen over de zwangerschapsband voor het sporten en hardlopen.

Geslaagd voor de test: de zwangerschapsband!

In december werd ik gevraagd om de zwangerschapsband te testen voor Runsupplies.com. Een buikband die gebruikt kan worden voor het sporten en hardlopen tijdens zwangerschap, maar ook tijdens wandelen of dagelijkse bezigheden.

Natuurlijk wilde ik die wel testen, want de band kwam op het juiste moment want mijn rug liet destijds langzaam te wensen over. Inmiddels is de fysio mijn beste vriend(in) om mij wekelijks van mijn rugpijn te verlossen en lig ik nu zelfs vanuit bed, met rugpijn, deze blog te schrijven. Het kan niet alle dagen feest zijn en die buik gaat toch vanzelf hangen en trekken aan je onderrug. Vergeet vooral niet waar je het allemaal voor doet. Maar mede door de sportband kan ik dus nog steeds mijn krachttrainingsroutine in de sportschool goed uitvoeren en daar ben ik heel erg blij mee.

De buikband zelf:

Allereerst: een niet zo aantrekkelijke kleur (huidskleur) maar nog niet in een andere kleur te krijgen dus gevalletje; jammer dan maar laat hem hierdoor vooral niet liggen. Onder je kleding dragen dus en ergens ook handig want doorschijnen doet hij niet met deze kleur. Een zachte aangename stof op je toch best harder wordende buik. Klittenband om het goed en stevig mee ‘aan te snoeren’ en ik testte een maat L. Inmiddels 29 weken zwanger en hij past nog prima. Op 30 graden heb ik de band gewassen en er is niets aan de hand. Hij hoeft echt niet elke keer gewassen te worden want op je buik zweten is zeldzaam. De band tekent niet onder je kleding en sluit mooi aan op de buik maar zeer zeker ook in je onderrug, mits ‘strak’ en goed om gedaan. Je voelt zelf wanneer hij lekker zit. Hij gaat ook niet losser tijdens de training. Makkelijk zelf aan te doen, maar vooraf wel even alvast het klittenband door de gleuven halen en er dan instappen. Dan hoef je je torso niet onnodig ver te draaien bij het zoeken naar de gleuven.

De wandeltest met zwangerschapsband:

Ik heb dus vooral last van mijn onderrug/rechterbil. Dat is in het eerste begin van het wandelen en trekt later weg maar komt terug als ik alweer een eindje op weg ben. Een stekende pijn schiet dan door mijn bil en rug en kleine pasjes zijn daarna genoodzaakt. De eerste wandeling van kantoor naar huis (3,5 km) zonder en de tweede met band. Het verschil was aanzienlijk! Veel steun in de onderrug waardoor je automatisch een betere houding aanneemt om je buik te dragen. Gecombineerd met zware rugzak dus een extra fijn resultaat. Veel minder pijn onderweg maar ook minder napijn thuis. Eerste succes dus!


De krachttraining-test:

Ik ben gewend best zwaar te trainen en blijf dit graag doen zolang het kan. Mijn rug vraagt intussen wat aanpassingen in gewicht maar nog steeds train ik best goed door. Eerste keren zonder band en daarna met. Ook wederom een wereld van verschil. Een mooie houding aannemen is met krachttraining van belang en dat is geweldig met de band. Geeft extra steun om je oefeningen netjes uit te voeren zonder krachtverlies. Je buik krijgt meer steun waardoor je deze automatisch minder gaat belasten (wat sowieso niet mag hé als je zwanger bent!). Zelfs de side-plank is goed te doen alleen helpt de band dan niet tegen je maagzuur, sorry dames!

Je voelt de steun als je hem aantrekt, je sportkleding blijf netjes zitten en de band snijdt niet in je vel. Grootste voordeel is echt dat je houding netjes blijft en je daardoor niet gaat verzwakken naarmate je moe wordt. Let er wel op dat je door de steun van de band moet overmoedig raakt en verder gaat dan goed voor je is. Zelfs het uitlopen na afloop deed ik pijnvrij en ik waggelde niet naar huis zoals ik normaliter doe, maar kon nog keurig mijn ene been voor de andere zetten. Ook de napijn was er niet. Wanneer je band na het trainen af doet, merk je pas echt wat hij met je buik en houding doet. Beetje alsof je uit het zwembad stapt als je zwanger bent. Zwaar en hangend.

Zeker de moeite waard om zelf te gaan ervaren als je langzaam wat klachten krijgt (of al hebt) en toch wilt blijven sporten.

Bekijk hier de zwangerschapsband van Runsupplies.

We Supply Your Run

De zwangerschapsband getest, voor hardlopers

Sorteren op: