• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Op 30 april beviel Floor van Liam. Hoe ga je na een bevalling eigenlijk om met het opbouwen van onder andere hardlopen, wielrennen en core stability training. Floor schreef er een leuke blog over. Op 30 april was het zover, veel eerder dan verwacht kwam daar onze knappe lieve leuke Liam op de wereld. De bevalling ging snel en het herstel net zo. Na 2 dagen liep ik alweer kwiek door de ziekenhuisgangen en na 4 weken zat ik alweer op mijn racefiets. Mij hoor je echt niet klagen, het is me alles meegevalle n daar ben ik heel dankbaar voor wetende dat zeer zeker niet iedereen het zo getroffen heeft met een voorspoedige bevalling en herstel.

Sporten na een zwangerschap

Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat blijven sporten cq. bewegen tijdens de zwangerschap de bevalling vergemakkelijkt en versneld. Zou dat het zijn geweest? Wie zal het zeggen. Geen bevalling is hetzelfde.

En toen…. toen vlogen de kilo’s eraf, want ik geef borstvoeding. Er bleef er na anderhalve week van de 19 kilo nog 6 kilo en een zwembandje over. Geen ramp maar wel even wennen.

Afvallen met het geven van borstvoeding mag maar niet te snel; een halve kg per week en zelfs dat is lastig want met borstvoeding moet je, zoals een vriendin zo mooi zei vorige week, eten als een bouwvakker! Let dus vooral op wat je eet. Gezond en gevarieerd eten is het allerbelangrijkste omdat ook nu blijft gelden dat wat jij eet ook bij je kindje terecht komt via de voeding.


Trainen na de bevalling

Wat sporten na je bevalling betreft zijn de meningen verdeeld. De één zegt niet sporten voor de 6 weken voorbij zijn in verband met je buikspieren die moeten sluiten en de ander zegt dat je vooral moet doen wat goed voelt. Best lastig dus om te besluiten wat wanneer te doen, maar ik won advies in. Ik besloot vóór 6 weken mijn buikspieren met rust te laten maar wel weer op mijn racefiets te stappen en te kijken of het ‘down under’ weer te doen was. Ik riep tegen mijn man voor ik weg ging dat als ik lang weg bleef het oké was en als ik zo weer thuis was hij maar niets moest vragen.


Ik belde om de hoek mijn broer nog even om te vragen hoe het ook alweer zat met schakelen (tja, straks val ik bij bocht 1 om) en vertrok. Een uur later kwam ik breed lachend thuis. Missie geslaagd en de volgende dag was ook alles nog in orde. Daarmee was ook mijn stadsfiets dus weer een optie (geloof me dat het zadel van een racefiets meer aanricht dan de stadsfiets dus als je weer op de racefiets kunt gaat de stadsfiets vanzelf).

Buikspiertraining

Na 6 weken liet ik bij de verloskundige mijn buikspieren checken en sprak over wat wel of niet kon en ging zo 6 weken na de geboorte van Liam ook weer naar de sportschool. Maar ik hield me in, voelde heel goed aan wat wel of niet kon en hoeveel conditie ik nog had. Nu 11 weken verder train ik weer bijna op mijn oude niveau en verdwijnen ook langzaam de laatste kg’s. Maar heel eerlijk maak ik me er niet zo druk om, ik weet immers waardoor ze zijn gekomen. Ik houd me buik wel een paar weken extra in en met mijn bikini aan kijk ik niet naar beneden de hele vakantie (grapje!).

Sporten na de bevalling is dus gedeeltelijk jezelf laten checken en gedeeltelijk zelf aanvoelen wat je denkt te kunnen (niet te willen!) Over hardlopen na de bevalling zijn de meningen nog verder verdeeld. Zo zou je liever niet voor de 12 weken na je bevalling moeten gaan lopen vanwege ‘de weke delen’ en het bekken dat nog moet herstellen. Win hierover advies in bij een fysio, je verloskundige/gynaecoloog of een andere specialist en begin hoe dan ook gedoseerd om blessureleed te voorkomen.

Belangrijker nog: vraag niet teveel van jezelf! Je bent immers net moeder geworden. Je wereld is veranderd, je dagen gevuld en het is wennen aan je nieuwe leven. En als je borstvoeding geeft kost dat nog weer nét een beetje meer energie. Wandelen met de wagen of draagzak doet ook al veel voor je lijf en ook voor je kleintje. Geef jezelf de tijd, dat sporten komt echt wel weer. In mijn volgende blog schrijf ik over borstvoeding en sporten, ook daar valt van alles over te zeggen en zijn de meningen over verdeeld.

Runsupplies helpt bij het sporten tijdens en na een zwangerschap en bevalling. Kijk op onze speciale zwangerschapspagina voor ondersteunende producten. Heb je vragen, twijfel niet om contact op te nemen via info@runsupplies.com


Sporten na de bevalling

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar