• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Tess van Randtwijk is lid van het Runsupplies Runningteam. Onlangs liep ze het parcoursrecord op de 5km bij de Ijsselloop. Ze geeft in haar blog tips over het lopen van een goede 5 kilometer.

Zondag 8 april deed ik mee aan de IJsselloop in Deventer. Ik deed voor de derde keer mee aan de 5 km in een bedrijventeam. Het was heel zonnig dus lekker weer om eerst mijn trainingsgroep aan te moedigen die aan de 15 en 10 km meededen. Op de 15 km zag ik mijn trainer en ook Runsupplies running team lid Gert Jan Wassink een dik parcoursrecord lopen. Ook heb ik veel andere bekenden zien finishen op de 15 km en starten op de 10 km.

Voor het eerst racen op de Saucony racers

Toen was het tijd om zelf in te gaan lopen, mijn wedstrijdschoenen aan te doen en naar de start te gaan. Ik liep voor het eerste een wedstrijd op mijn Saucony "Racing" schoenen en dat zijn hele fijne lichte schoenen voor dit soort wedstrijden. De start ging goed en al snel liep ik de eerste brug op met een aantal mannen voor me. Ik had een lekker tempo maar het werd al snel zwaar door het warme weer. Gelukkig werd ik aangemoedigd door de mensen aan de kant. Bij de tweede brug was het al een stuk rustiger om me heen en kon ik nog een beetje genieten van het mooie parcours. Na de brug voerde ik het tempo nog iets op richting de finish. Op het eind probeerde ik nog te sprinten en het lukte me om het parcoursrecord te verbeteren en als eerste vrouw te finishen in 18.05. Ik ben tevreden over de wedstrijd, het was een mooie race. Ik hoop jullie volgend jaar daar ook te zien!

5 Tips van Tess voor een goede 5 kilometer hardloopwedstrijd:

- Kies een leuke loop met een goede sfeer. Het is ook altijd gezellig om samen met vrienden, familie of je loopgroep mee te doen.

- Kleed je niet te warm aan. Voor de start lijkt het misschien koud, maar tijdens de race kan je het behoorlijk warm krijgen. Bij heel zonnig weer kan je een hardlooppetje opdoen. Als je een snelle loper bent, kan je voor de wedstrijd speciale lichte schoenen gebruiken.

- Doe een goede warming up. Zorg dat je goed warm bent voor de start, dus niet te vroeg beginnen. Doe je wedstrijdschoenen pas aan het eind van de warming up aan en doe dan nog wat versnellingen.

- Maak een goede inschatting van hoe snel je gaat lopen en ga op de goede plek in het startvak staan. Niet te ver naar voren en niet te ver naar achteren. Ik stond op de derde rij en werd 17e overall.

- Loop op je gevoel en kijk niet op je horloge. Start niet te hard en loop de eerste helft van de wedstrijd iets rustiger zodat je het laatste stuk nog kan versnellen. Als het zwaar wordt of je wilt versnellen, denk dan aan je techniek; gebruik je armen goed door ze recht mee te bewegen. Loop goed rechtop en blijf je knieën inzetten.

En als allerbelangrijkste: geniet van je loop!

De Ijsselloop van Tess van Randtwijk

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar