• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

5 tips om hardlopend de winter door te komen!


De winterperiode arriveert en ben jij al voorbereid? Te warm, te koud, wel of geen verlichting; allemaal vragen rond deze tijd. Deze week geeft Runsupplies je 5 tips om de winterperiode te doorstaan.


Warming-up

Een warming-up is belangrijk vooral in deze tijd van het jaar. Vanwege de koude omstandigheden duurt het langer voordat het lichaam is opgewarmd. Dit heeft als gevolg dat de spieren minder soepel en elastisch zijn als gevolg van een minder goede doorbloeding. Hierdoor ben je gevoeliger voor blessures en als je niet warm genoeg bent gaat het ook ten koste van de prestatie. Enerzijds omdat het lichaam stijf is, waardoor je minder gecoördineerd beweegt. Anderzijds omdat slecht doorbloede spieren eerder overbelast en beschadigd raken. Besteed daarom extra aandacht aan de warming-up, zodat de spieren de kans krijgen om voldoende op te warmen.

Voeding
Tijdens de winter worden we geplaagd door winterkwalen als verkoudheid, griep en koorts. Een gezond voedingspatroon verkleint de kans op ziekten. Helemaal vermijden kunnen we ze niet, maar je kan wel je best doen om de kans hierop te minimaliseren. Een manier om dit te doen is door je afweersysteem te versterken door middel van groente en fruit. Hierin bevinden zich vitaminen en antioxidanten die je lichaam beschermen. Vitamine A, C en E worden gerekend tot de antioxidanten. Levensmiddelen met een hoge waarde aan antioxidanten zijn kruiden, maar ook noten, bessen en cacao. Vitamines komen voor in zowel dierlijke- als plantaardige levensmiddelen. Neem dus een extra stukje fruit of lepel groente om de kans op ziekte te minimaliseren. Daarnaast kan suppletie van Vitamine D nodig zijn in de winter. Normaal gesproken maken we Vitamine D aan door contact van de huid met de zon. Als gevolg van het dragen van kleding en de verminderde zonkracht maken we te weinig vitamine D aan. Dit verhoogd de kans op blessures en ziekte!

Kleding
Nederlandse winters zijn koud, maar temperaturen onder de nul en sneeuw geen zekerheid. Harde wind, koude regen en hagelbuien zijn niet ongebruikelijk in deze periode. Het is verstandig tijdens de winter je kleding aan te passen op de specifieke weersomstandigheden. Bij koud weer gaat de voorkeur uit naar een lange trainingsbroek. Deze zorgt ervoor dat de benen sneller opwarmen en ook warm blijven. Een stoffen trainingsbroek heeft niet de voorkeur, omdat deze slecht omgaan met vocht. De broek kan nat worden van zweet of regen. In combinatie met de buitenlucht kun je het extra koud krijgen. Een termoshirt is van toepassing om bij erg lage temperaturen warm te blijven. Het heeft uitstekende ademende en warmt regulerende capaciteiten. Het is namelijk niet goed om alle geproduceerde warmte vast te houden. Bekijk dus vooraf goed met welke weersomstandigheden je krijgt te maken. Daarnaast kun je met behulp van een Buff jezelf warm houden in koude en natte omstandigheden. De opvallende kleuren zorgen er daarnaast ook nog voor dat je goed zichtbaar bent!

Verlichting
De avondloper heeft met andere omstandigheden te maken sinds de wintertijd. Een loopje moet de nodige ontspanning brengen in plaats van onzekerheid. Onzekerheid in de zin van, ben ik zichtbaar voor het verkeer? Verlichting biedt de nodige ontspanning en zekerheid om van je loopje een garantie van succes te maken. Neem daarom altijd voor de zekerheid een hesje of iets anders verlichts mee. Val op en loop verlicht! Nathan heeft hiervoor zeer goede producten welke uitermate geschikt zijn voor de loopbelasting.

Wedstrijden

De crosswedstrijden zijn niet voor iedereen weggelegd, maar de winterperiode kent ook een aantal wegwedstrijden. De Montferland run is een aantrekkelijke en sfeervolle hardloopwedstrijd over 15 kilometer. De deelnemers lopen door het heuvelachtige en bosrijke landschap van Montferland. Daarnaast heeft het parcours uitdagende klimmetjes. De Sylvestercross in Soest is voor de echte avonturier. Alle elementen van een cross zijn aanwezig: (mul) zand, heuveltjes, modder. Deze wedstrijd vindt editiegetrouw plaats op oudejaarsdag. De Saucony Egmond Halve Marathon is een strijd tegen de elementen van de natuur. Over het strand loop je 7 kilometer tot Castricum aan Zee. Bij deze afslag tref je een klim en trosteer je het Noord-Hollands Duinreservaat. De onverharde wegen maken plaats voor verharde en brengen je terug naar de finish. De Groet uit Schoorl Run is uniek door de afwisseling in het parcours. De parcoursen gaan grotendeels door het schitterende bos en duingebied van Staatsbosbeheer. Ook kom je door oude dorpskernen als Groet, Bergtdorp en Catrijp. De winterperiode is aan zijn einde wanneer de Venloop wordt georganiseerd. Dit jaar tevens het Nederlands kampioenschap voor de halve marathon. De Venloop staat bekend om zijn gezellige sfeer en enthousiaste publiek. Het parcours loopt door plaatsen als Blerick en Tegelen.

Enjoy the winter!

5 tips om hardlopend de winter door te komen

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar