• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Duurloop tips van Gert-Jan Wassink

Alle lopers praten erover, de duurloop! De duurloop is een onmiskenbaar begrip binnen de hardloopwereld. De leuke berichten die ik zie langs komen op het internet gaan er eigenlijk allemaal over, vaak gepaard met een leuke selfie. "Lekker duurloopje gedaan van 5km" of "weer een lange duurloop erop zitten van 30km, laat die marathon maar komen".

Ook post ik zelf regelmatig mijn duurlopen op sociale media want ik ben er trots op dat ik die lange afstanden zo gemakkelijk afleg. Aannde reacties te zien vinden andere dit ook en het is leuk om soms te laten zien hoelang of hoe hard je loopt. Hardlopen verbindt en de duurloop is wellicht ons wat het meest verbindt.

Een duurloop is ook genieten! Het tempo ligt laag en je kan lekker om je heen kijken, tevens heb je energie genoeg om een goed gesprek te kunnen voeren of rustig na te denken over dingen die je bezig houden. Dit gevoel heb ik niet na een interval training of tempoloop.

De duurloop is eigenlijk waar het bij elke hardloper eigenlijk allereerst om ging. Je loopafstand uitbreiden in tijd of in kilometers. Het begon dus bij de meeste lopers bij de duurloop want om meer training aan te kunnen dien je belastbaarheid op te bouwen alvorens je direct interval trainingen kunt doen. Logisch dat een beginnerscursus nooit direct uit een uur achter elkaar hardlopen bestaat of direct veel hoge intensiteitstrainingen bevat. Nee eerst moet je langer achter elkaar kunnen hardlopen alvorens je als loper het tempo verhoogd of een wedstrijd gaat lopen. Althans zo zou het moeten volgens mij.

DE DUURLOOP WORDT EEN WEDSTRIJD

Maar als ik nu vertel dat de duurloop zoals die bedoeld is voor veel mensen helemaal geen duurloop is. Veelal zie ik lopers met een verhitte kop langs rennen! Ook lopers die ik zelf goed ken en vragen durf te stellen. Wanneer ik dan vraag of ze een lekkere tempo training hebben gedaan kijken ze me zeer vragend aan. "Nee ik deed gewoon een duurloop!" Kijkend na het oververhitte hoofd en afgepeigerd lichaam zie ik vaak een loper voor me die ook net een wedstrijd achter de rug kan hebben!

DE RISICO'S

Resultaat!!!!....helemaal kapot zijn, gelopen hebben op een zeer hoge hartslag, vermoeid lichaam (kost veel meer herstel), pijnlijk spieren en gewrichten (verhoogde kans op blessures), precies gemiddelde van 10kmpu of terwijl gepusht om op snelheid te lopen.

GEEN OPTIMAAL HERSTEL

Het gewenste effect is zoals ik hierboven al benoemde dat deze inspanning veel te veel herstel tijd kost en eigenlijk geen duurloop is. Naja het is een duurloop want je loopt langere tijd achter elkaar maar het is meer een tempo duurloop. Vaak start een loper na zo'n training te vroeg met de volgende training.

MAGISCHE KRACHTEN

Nu waar deze blog eigenlijk over gaat namelijk het advies. Probeer rustiger te lopen waardoor je niet van je duurloop een tempotraining maakt. Breng je snelheid en daarmee je hartslag naar beneden. Hiermee kom je op het gebied waar de magische krachten zitten. Je leert je lichaam sneller de vetverbrandingsbatterij aan te spreken waardoor je zuiniger met je koolhydraten om gaat in je lichaam. Hierdoor kan je makkelijker langer achtereen lopen of leer jij Je lichaam on den duur op dezelfde hartslag harder te lopen.

Je lijf maakt op deze lage intensiteit meer energiefabrieken aan ook wel mitonchondria genoemd. Maar er zijn meer krachten. Je leert je lichaam meer haarvaten aan te maken en optimaliseert tevens je zuurstof transport.

APPELTJE EITJE

Simpel gezegd ga je de duurloop doen zoals hij in mijn ogen (en vele trainers met mij) bedoeld is. Makkelijk want door rustiger te lopen wordt je waarschijnlijk beter, kom je frisser thuis en creëer je meer loop plezier.

De duurloop

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar