• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Welk gevoel komt bij jou naar voren als iemand vraagt naar je gewicht? En in hoeverre neem je dit gevoel mee in het verloop van de dag? Terug naar het moment van de waarheid, het moment waarop je aanstalten maakt de weegschaal te betreden. Eenmaal op de weegschaal lijken secondes minuten te duren. Totdat de weegschaal klaar is met zijn berekeningen en jij weer opgelucht adem kunt halen.

Vetpercentage

Het lichaamsgewicht bestaat uit een aantal onderdelen waaronder het vetpercentage. Dit percentage ligt bij mannen tussen de 10 en 25% en bij vrouwen tussen de 20 en 35%. Bij (top) sporters liggen deze percentages ver onder het gemiddelde, maar waar ligt de grens? Waar ligt de grens tussen gezond en ongezond? Waar ligt de grens tussen aanvaardbaar en onaanvaardbaar? En hoe gaat je omgeving hiermee om? In hoeverre bieden je trainers, coaches en ouders bescherming?


Over het algemeen hebben vrouwen een hoger vetpercentage dan mannen. Dit is genetisch bepaald. Maar laten we meteen duidelijk zijn, een laag vetpercentage betekent niet per definitie een betere sportprestatie. De kans op blessures neemt alleen maar toe en het lichaam is minder goed bestand tegen ziekteverwekkers. Daar ligt meteen ook de grens tussen gezond en ongezond. Het moment waarop je gezondheid er niet meer toe doet en je doorslaat in je gedachten met betrekking tot voeding. De controle op datgene wat je eet neemt alleen maar toe. Je vergezelt je ouders bij het doen van de wekelijkse boodschappen. Puur en alleen om het feit controle uit te oefenen. Je begint met het afwegen van producten en pakt een zo klein mogelijk lepeltje om je havermout te eten.

Een vermoeid gevoel overheerst, schoolprestaties nemen af door een gebrek aan concentratie en trainen lukt niet meer. Deze cyclus is moeilijk te verbreken. Tot het moment waarop je wordt geconfronteerd met je probleem.

Meetinstrumenten

Sporthorloges, Activity Trackers en weegschalen nemen een steeds belangrijker positie aan in ons dagelijks leven. We lijken geobsedeerd te raken van de functies: het aantal stappen, calorieën, uren slaap en zoveel meer. Maar luistert iemand ook nog naar de signalen van het lichaam? Het lichaam dat aangeeft rust te willen, terwijl je sporthorloge piept met ‘’het is tijd om te bewegen’’.

Ook hierin is er een grens tussen gezond en ongezond. Het gevoel gaat eigenlijk altijd boven een sporthorloge dat aangeeft meer te bewegen. Terugkomend op je gevoel, lukt het jou exact hetzelfde tempo te lopen zonder horloge? Dan heb je het juiste gevoel te pakken.

Tip

Voeding en gewicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een balans hierin vinden is niet makkelijk, maar niet onmogelijk. Wanneer je vastloopt is een diëtist handig om informatie te verkrijgen. Daarnaast is ieder persoon uniek zo ook wat betreft lichaamsbouw. Vergelijk jezelf niet met Afrikaanse lopers op TV, maar kijk naar jezelf. Ook een sporthorloge moet je niet dwingen dingen te ondernemen.

Luister naar je gevoel en signalen vanuit het lichaam. Mocht je vragen hebben over dit onderwerp of informatie willen, twijfel geen moment en mail ons (info@runsupplies.com).

Help! Ik draai door!

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar