• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Marathon tips van de expert

Het marathonseizoen staat voor de deur. Als je in april of mei een marathon op de planning hebt staan ben je als het goed is al bezig met de specifieke marathonvoorbereiding. Misschien ben je wel in voorbereiding voor de marathon in Rotterdam, Parijs, Düsseldorf, Boston of een van de andere mooie marathons in deze periode. Op de dag van de marathon moet alles kloppen voor die topprestatie. Een goede voorbereiding is hier enorm belangrijk voor. Runsupplier en top marathonloper Gert Jan Wassink heeft enkele tips op een rij gezet. Met een persoonlijk record van 2.17.34 weet Gert Jan waar hij over praat. De meeste tips zijn natuurlijk ook van toepassing op andere afstanden zoals de halve marathon.

Test je sportdrank en gelletjes

Om de finish te halen en het liefst nog in die toptijd die je voor ogen hebt is het enorm belangrijk om je energiepijl en vochtgehalte op niveau te houden. Plan in overleg met een sport diëtist of voedingsdeskundige je eten en drinken gedurende de marathon. Test deze producten in aanloop naar de marathon om vervelende klachten als een klotsbuik, diarree of buikkrampen te voorkomen.

De kracht van gevarieerde training

Ook om een marathon goed te finishen is gevarieerd trainen erg belangrijk. Natuurlijk is je duurconditie van belang, maar het is ook van belang om op je marathontempo zuinig met je energie om te kunnen gaan. Train daarom in aanloop naar je marathon gevarieerd. Wissel lange duurlopen af met lange of korte intervaltrainingen, progressieve duurlopen of fartlek trainingen. De kracht van de variatie zal je helpen naar die topprestatie!

Werk actief aan je herstel

Naast trainen is het net zo belangrijk, of misschien wel belangrijker om goed van je inspanningen te herstellen. Goede voeding is hierin de basis welke je voor, tijdens en na je inspanning aan kan vullen met sportvoeding en supplementen. Teff, Bye nutrition en Doubdle zijn hier geschikte producten voor. Helaas is het voor de meeste zoals topsporters doen niet mogelijk om meerdere keren per week naar de sportmasseur of fysiotherapeut te gaan. Toch kun je zelf aan je spier en peesherstel werken met behulp van de verschillende Blackrolls. De verschillende varianten van Blackroll dragen bij aan een actief herstel na de inspanning. Zo ben je dus sneller hersteld van die lange duurloop of pittige intervaltraining!

Start Slow and Finish Strong

Een goede opbouw van de marathon is enorm belangrijk. Je staat vol adrenaline aan de start en voor je het weet loop je die eerste kilometers veel te hard. In het begin is dat allemaal niet zo erg, maar die snelle kilometers aan het begin ga je meestal aan het eind dubbel en dwars terugbetalen. Erg belangrijk is het dus om je zo goed mogelijk aan het afgesproken tempo te houden. Waarschijnlijk wordt je aan het begin veel ingehaald, maar na een kilometer of 20-25 ga jij iedereen weer oprollen. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat de snelste tijden worden gelopen in een negatieve split. Dat wil zeggen dat je de tweede helft van de marathon sneller loopt als de eerste. Start dus rustig en finish strong!

Geniet van de marathon

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste, geniet tijdens de marathon! Je hebt niet voor niks al die trainingskilometers gemaakt en je ingeschreven voor die marathon. Met het tempo van de marathon heb je af en toe echt wel de gelegenheid om rustig om je heen te kijken of een praatje met je medelopers te maken. Dit zorgt er ook voor dat je relaxt blijft tijdens de marathon. De laatste 10 kilometer kun je echt op de finish gaan focussen en de laatste beetjes energie die je nog hebt er uit gaan persen!

Train in een voorbereidingswedstrijd

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar de voorbereiding op de marathon is soms zwaarder dan de marathon zelf. Maak het jezelf dus niet al te moeilijk en kies voor die lange duurloop of lange tempotraining bijvoorbeeld een ander gebied om in te lopen of een leuke (voorbereiding)wedstrijd. Zo vliegen de kilometers voorbij en werk je de zwaarste trainingen met gemak af.

Test je spullen voor de marathon

Het is dan eindelijk D-day, je wilt stralen vandaag. Maar doe dat niet in een totaal nieuwe outfit. Loop je schoenen al goed in en zorg ervoor dat je kleding draagt welke vertrouwd zit. Dat stralen doe je wel door de marathon te finishen!

Succes met de voorbereiding en wij helpen je graag bij het bereiken van deze topprestatie. Mocht je specifieke vragen hebben kun je deze stellen aan marathontopper Gert Jan Wassink via info@runsupplies.com

We supply your run!Marathon tips van de expert

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar