• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Versla het negatieve stemmetje in je hoofd!

Wanneer je denkt dat je alleen hard kan lopen wanneer je fit en goed getraind bent dan heb je het goed mis. Er zijn vele factoren die bepalen of je wel of niet een training of wedstrijd optimaal kan finishen. In deze blog vertellen wij iets over positieve zelfspraak, een effectief trainingsmiddel wat zorgt voor je mentale fitheidsniveau.

‘’Het stemmetje in je hoofd’’

Het komt helaas vaker voor dat een training zwaar aanvoelt dan dat het gemakkelijk gaat. In een training gaat onze gemoedstoestand regelmatig van positief naar negatief en we balen ervan dat we niet vooruit te branden zijn. Je merkt dat je 40 seconden langzamer bij het stoplicht aankomt en dat je niet met 25 min maar met 27 min op de hoek bij de molen je hardloopronde verder afwerkt. Leuk zo’n horloge die alles aangeeft van hartslag tot en met GPS maar ons gevoel blijft toch het allerbelangrijkste!

De momenten van lekkere trainingen zijn dus schaars en het wel bekende ‘’Runners High’’ beleven slaan we direct op in ons systeem. Als echte verslaafden gaan we de volgende keer met onze hardloopschoenen de deur uit om wederom op zoek te gaan naar dat lekkere hardloopgevoel.

Emotioneel trainen versus rationeel trainen

Positieve en negatieve gedachten bepalen dus deels het effect van onze training. Als topsporter train ik soms 2x per dag en merk ik dat periodes van ‘’het lekkere gevoel’’ zich afwisselen met periodes van niet top fit zijn en een minder goed gevoel. Mijn begeleidend team dat langs de kant staat ziet mij trainen en weet hoe ik ervoor sta in het proces. Niet elke training hoeft een bevestiging te zijn van mijn vorm en vaak is rustig lopen net zo belangrijk dan die ene wedstrijd specifieke training. Rationeel trainen noemen we dat, waarmee we procesmatig steeds beter worden en uiteindelijk door de juiste arbeid rust verhouding een prachtige prestatie kunnen leveren.

Maar hoe vaak gaan we toch niet toch nog even wat harder in onze trainingen om zeker te weten ‘’of we het nog wel kunnen’’. Wanneer ik op Instagram, Facebook en Twitter kijk zie ik regelmatig berichten langskomen van hardlopers die nog even een test run doen een week van te voren. ‘’Vandaag heb ik super lekker gelopen, de test run was geslaagd en ik liep zelfs een pr. Op naar volgende week waar ik de 10km nog harder wil lopen’’. Op het moment dat ik dit lees gaan mijn haren overeind staan. Niet alleen omdat het qua periodisering voor geen meter verstandig is maar ook spat de onzekerheid van de loper uit het bericht ervan af. Emotioneel trainen noemen wij dat en ja onzekerheid geen zekerheid, want waarom zou jij je nog een week van te voren testen om te weten of je het nog wel kan! Je bent dus niet zeker genoeg over de vele trainingen die je voorafgaand aan het event hebt gedaan om uiteindelijk de week voor het event lekker te taperen zodat jij een optimale prestatie kan leveren op de wedstrijd dag zelf.

Oke mijn punt is duidelijk, ga niet emotioneel maar rationeel trainen. ‘’Positieve’’ zelfspraak kan hierbij helpen. Met zelfspraak bedoelen we het aanspreken van jezelf, het met jezelf in gesprek gaan. Het klinkt raar maar het is bijzonder effectief. Zelfspraak kan voor iedereen weer wat anders betekenen, de één gebruikt het om positief te blijven tijdens het lopen en door te kunnen zetten. Een ander gebruikt zelfspraak om het trainingsdoel niet te vergeten en de rust te vinden in het lopen zonder dat negatieve gedachten opdoemen.

Het gemakkelijkst is mijzelf als voorbeeld te nemen zodat jij weet hoe het werkt! Regelmatig heb ik gedachten die niet kloppen met de waarheid, de training gaat slecht of zie je nou wel ik kan de wedstrijd toch niet winnen. Toen ik mezelf ging evalueren tijdens momenten dat ik heerlijk liep en de training of wedstrijd bijna van zelf ging vertelde ik bepaalde dingen tegen mezelf, zoals ‘’wauw ik ben lekker aan het lopen’’ of ‘’het gaat super’’ en ‘’ik voel me sterk’’. Deze woorden en zinnen ben ik voor mezelf gaan opschrijven, woorden en zinnen die bij mij goed binnenkomen en die direct zijn werking hebben op mijn gemoedstoestand. Zelfs in mijn houding kon ik dit terug zien, mijn ogen keken naar de horizon en vooruit in plaats van naar beneden en terneergeslagen.

Daarnaast merk ik nu bij de atleten die ik zelf begeleid dat zij regelmatig bezig zijn met dingen die zij niet kunnen beïnvloeden zoals tijd en tegenstanders. De positieve zelfspraak houd hun dus in de positieve gedachten baan en helpt hen focussen op de beïnvloedbare aspecten als techniek, ademhaling en het indelen van de wedstrijd. De focus wordt verlegt van het negatieve naar andere zaken en het lopen van een training of wedstrijd wordt daardoor anders beleefd.

Samenvattend kan het je dus helpen om vaker jezelf positief toe te spreken, het helpt je door de moeilijke fase van de wedstrijd heen te komen doordat het je motiveert. Het helpt je om gefocust te blijven op de aspecten die je wel kunt beïnvloeden. Daarnaast helpt het je om zeker te zijn tijdens je trainingen en wedstrijden zodat je rationeel kunt trainen en beter het overzicht kan bewaren in je trainingsperiodes. Je traint veiliger binnen je grenzen, je staat uitgerust aan de start en je beleeft meer plezier aan het hardlopen! Niet emotioneel maar rationeel trainen!

Gert-Jan Wassink, topatleet, coach en eigenaar Runsupplies.com

We supply your run


Versla het negatieve stemmetje in je hoofd!

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar