• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Waarom Compressiekousen bij het hardlopen?

Runsupplies Runningteam atleet Rick Lammertink beschrijft in deze blog zijn ervaring voor het gebruik van compressiekousen bij het hardlopen. Runsupplies heeft verschillende compressiekousen in het assortiment om voor de verschillende doelen kousen aan te kunnen schaffen.

Waarom compressiekousen voor hardlopen?

Compressiekousen: je ziet ze in alle kleuren van de regenboog bij bijvoorbeeld hardloopwedstrijden. Maar waarvoor zijn ze eigenlijk bedoeld? Is het gewoon lekker warm in de wintermaanden of heeft het een functie voor je spieren? Hoe zit dat…

Er wordt veel gezegd en geschreven over dat de compressiekousen zouden helpen tegen bijvoorbeeld shin splints en achillespeesklachten. Echter is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Aan de andere kant zijn er wel onderzoeken die uitwijzen dat het dragen van compressiekousen helpt om spierpijn te verminderen na trainingen.

Het voornaamste belang is dat het hardlopers comfort biedt en het geeft de spieren een aangename compressie (samendruk) om bijvoorbeeld spierscheurtjes te voorkomen en doorbloeding te optimaliseren. Die spierscheurtjes is wat die bekende spierpijn geeft, en dat wil je als hardloper voorkomen of verminderen. Compressiekousen helpen je om je afvalstoffen sneller naar boven af te voeren bij het hardlopen.

Tijdens het hardlopen houdt het je kuiten compact. Het geeft hiermee stabiliteit aan je onderbenen. De schokken van iedere stap die je maakt worden door de kousen verminderd waardoor spierschade ook sterk wordt verminderd. Ook na het sporten helpt het dragen van compressiekousen. Het bevordert je herstel en kan zo spierpijn verminderen. Draag echter geen compressietubes na het sporten, want dat kan het vollopen met vocht in de voet veroorzaken.

Welke compressiekousen voor hardlopers?

De compressiekousen zijn er in de soorten met voet (sok) en de soort zonder voet, ook wel compressietubes genoemd. De Herzog sportcompressietubes en –kousen leveren een relatief hoge druk met een afnemend drukverloop vanaf enkel tot knie. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd. De Herzog compressiekousen staan bekend om de hoge mate van compressie van 28-32 mmHg. Ook zijn ze verkrijgbaar in vele kleuren.

Runsupplies biedt ook goed alternatief voor de bekende Herzog compressiekousen. De Runsupplies Compressiekousenhebben een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding. Ze geven de juiste ondersteuning tijdens het sporten of tijdens je zwangerschap. In vergelijking tot Herzog hebben de Runsupplies kousen een lichtere compressie, 20-30 mmHg. Hierdoor zijn ze ook prettig om in het dagelijkse leven te dragen. Ze zijn naadloos en verkrijgbaar in 2 maten.

Waarom Compressiekousen bij het hardlopen?

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar