• Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink
  • Altijd deskundig advies van:
  • Fysiotherapeut & Atleet Luc Schout en
  • Topatleet & Coach Gert-Jan Wassink

Wat wordt in 2019 jouw uitdaging op voedingsgebied?
2016 loopt ten einde en 2017 staat voor de deur. Zo aan het einde van het jaar gaan veel sporters terugblikken op het afgelopen jaar. Lijstjes met wat goed of fout ging komen weer tevoorschijn en massaal formuleren we weer goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Ik vind het goed om regelmatig stil te staan bij je trainings- en voedingsplan. Van mij hoeft dit niet alleen maar rond de jaarwisseling. Dit houdt je scherp en je kunt eerder wijzigingen doorvoeren als een bepaalde methode niet werkt.

Waarom is evalueren goed?
Of je er nu voor kiest om rond de jaarwisseling terug te blikken en goede voornemens te formuleren of je doet dit vaker; dat maakt nu even geen verschil. Waarom is het goed om te evalueren en waarom niet alleen je trainingsschema, maar ook je eetpatroon?
Door terug te blikken op de afgelopen weken, maanden of jaar kun je voor jezelf bepalen of jij je doelen behaald hebt die je vooraf gesteld hebt. Misschien moet je wel je trainings- en voedingsplan bijstellen, omdat je geen progressie meer boekt. Ben je nog op de goede weg om je doel te behalen? Het is goed om te evalueren, want hierdoor weet je hoe je ervoor staat en of je wijzigingen moet aanbrengen.

Trainings- en voedingsschema
Als je met een trainingsschema werkt dan zal je werken met een schema voor een bepaalde periode.
Denk aan 4-6 weken als je focus ligt op krachttraining en 4-8 weken als je doel ligt bij conditieverbetering. Als een schema richting het einde loopt ontvang je een nieuw schema en als het goed is heb je kort teruggeblikt op de afgelopen weken met je coach.
Het is heel normaal om je trainingsschema geregeld aan te passen. Wat we vaak niet doen is terugblikken op ons voedingspatroon. We gaan door op de ingeslagen weg terwijl een wijziging in je trainingsschema ook gevolgen kan hebben voor je eetpatroon. Om een voorbeeld te geven: verandert je trainingsschema van duur naar kracht dan zal dit ook gevolgen hebben voor je eetpatroon. Je zal meer aandacht aan je eiwitintake moeten besteden om goed te kunnen herstellen.
Pas je niet je voeding aan op deze wijziging dan zal je niet de beoogde progressie behalen die je voor ogen hebt.

Veranderende invloeden op je voedingspatroon
Redenen waarom het goed is om ook je voedingspatroon regelmatig onder de loep te nemen zijn:
*Inzichten in voedingsadviezen wijzigen door nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. Denk aan vitamine D waarvoor de adviezen de laatste jaren behoorlijk veranderd zijn.
*Oude voedingsgewoonten kunnen er langzaamaan weer insluipen waardoor je voeding niet meer up-to-date is en waardoor je geen doelen meer behaalt.
*Je bent anders gaan trainen. Bijvoorbeeld meer of minder waardoor je energieverbruik anders is of je focus is gewijzigd. Denk aan het voorbeeld hierboven.
*Je fysieke toestand is verslechterd/veranderd. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijk ijzertekort waardoor je ijzerinname verhoogd moet worden.
*Je hebt nieuwe doelen geformuleerd op voedingsvlak.
*Je thuissituatie is gewijzigd. Denk bijvoorbeeld aan samenwonen, studentenleven dat afgelopen is of je verandert je eetpatroon van dierlijk naar vegetarisch of veganistisch.

Nieuwe voedingsuitdagingen
Start 2019 niet alleen met goede voornemens, maar voer ze ook uit in de praktijk! Alleen hoe kom je tot de uitvoering? Het bijhouden van een voedingsdagboek is een makkelijk manier om je voeding te evalueren. Schrijf alles op wat je eet en drinkt. Doe dit eerlijk, want je doet het voor jezelf. Door stiekem wat snoepmomenten achterwege te laten, krijg je een vertekend beeld en kun je geen nieuwe uitdagingen formuleren. Door het opschrijven van je eetpatroon zie je vaak al heel snel waar je knelpunten zitten ten aanzien van de voeding. Het zorgt ook voor bewustzijn en het geeft op een eenvoudige manier inzicht in wat je eet op een dag. Drink je bijvoorbeeld (te) veel frisdrank of energiedrank, kijk dan is naar Doubdle als gezond alternatief.

Nadat je bijgehouden hebt wat je eet kun je alleen of met een deskundige, denk aan een sportdiëtist, gaan evalueren wat goed gaat en wat niet. Betrek hierbij ook je trainingsschema en –doelen. Door dit op elkaar af te stemmen bereik je de meeste progressie. Maak bijvoorbeeld een lijstje met plus- en minpunten. Zo heb je in één oogopslag duidelijk waar je uitdagingen kunnen liggen.

Nu kun je uitdagingen gaan formuleren. Ik schrijf niet voor niets formuleren, schrijf het op! Het werkt niet om het in je hoofd te formuleren. De kans is groot dat je dit na een paar weken alweer vergeten bent. Als je het opschrijft kan het ook een stimulans zijn en je kunt het regelmatig teruglezen.
Probeer een aantal uitdagende doelen te stellen, denk aan 3-5 doelen. Als je te veel doelen stelt kan het demotiverend werken, omdat het er te veel zijn. Je kunt altijd halverwege het jaar nieuwe doelen stellen als je de doelen behaald hebt.
Nog een belangrijk aandachtspunt is dat je uitdagende doelen stelt. Stel gerust jezelf de vraag: ‘Is het uitdagend genoeg?’
Ik hoop dat jullie het onderdeel voeding niet zullen vergeten en 2017 ingaan met mooie uitdagingen om je sportieve doelen te behalen!

Ik wens jullie allemaal een gelukkig, gezond en sportief 2019! Maak er een mooi jaar van!

Mariska Dute, 31 jaar, is langeafstandsatlete. Ze loopt voornamelijk langere afstanden en loopt in de Nederlandse top mee. Daarnaast is ze afgestudeerd als sportdiëtist. Ze heeft een eigen bedrijf als sportdiëtist, Mariska Dute Voeding, Sport & Advies. Vanuit haar bedrijf begeleidt ze cliënten op gebied van voeding en sport, ontwikkelt ze onder andere recepten, geeft (kook)workshops en adviseert bedrijven op gebied van gezonde voeding. Wil je meer informatie over het aanbod of over wie Mariska is, bekijk dan haar website: www.mariskadute.nl

Een goede (voedings)start van het jaar!

Sorteren op:

Er zijn momenteel geen producten beschikbaar